Start van het Franse biologische aspergeseizoen

"Onze aspergeteeltbedrijven in Les Landes de Gascogne gaan deze week van start met het biologische aspergeseizoen." De asperges die daar vandaan komen hebben hun goede reputatie te danken aan de gronden waar ze op worden geteeld: zandgronden die zich uitstrekken over het hele westelijke deel van Aquitaine, waardoor ze kenmerken hebben die sterk verschillen van andere asperges die in hetzelfde gebied worden geteeld. Onze asperges zien er anders uit en smaken anders dankzij het feit dat ze een "dunnere schil en een hoger suikergehalte hebben". Deze twee kwaliteiten hebben er zelfs voor gezorgd dat ze de titel "Gourmets de France" (MOF, sterrenchefs) mogen dragen en een score van 4,6/5 voor de witte asperges en 4,2/5 voor de groene asperges hebben behaald.


De teeltbedrijven van Fermes Larrère telen 50% witte en 50% groene asperges

De aspergekeverplaag: een grote uitdaging
"Omdat de druk op het ontstaan van plagen door de hitte alleen maar is toegenomen is het de asperges in goede conditie houden momenteel onze grootste uitdaging. De druk op het ontstaan van plagen heeft een duidelijke impact op de grootte van opbrengsten", vertellen Elouann, teelttechnicus asperges en Côme Fortin, teeltmanager.

"Omdat we slechts één geregistreerde actieve stof mogen gebruiken om aspergekevers te bestrijden, is de aspergekeverplaag, een insectenplaag die specifiek is voor asperges in de biologische teelt veel moeilijker te bestrijden dan in de conventionele teelt." Dit gegeven is een terugkerend probleem dat het hele aspergeteeltgebied en dan vooral het zuidwesten van Frankrijk treft en verantwoordelijk is voor tot 30% van de verliezen.

De aspergekeverplaag vormt zoals gezegd een grote uitdaging voor de sector, vooral omdat in het onderzoek naar de bestrijding van de insecten vooruitgang wordt geboekt, maar de resultaten ervan tot nu toe "onvoldoende blijvend zijn". 

Beheersing van het watertekort
Om het watertekort, dat naar verwachting in de loop van de jaren alleen maar groter zal worden, te kunnen beheersen, hebben de diverse teeltbedrijven van Fermes Larrère een druppelirrigatiesysteem aangelegd. Dankzij dit systeem is een aanzienlijke waterbesparing mogelijk.

Aspergeoogsttechniek: een knowhow die moet worden doorgegeven
De prijs van biologische asperges uit Les Landes de Gascogne lijkt misschien aan de hoge kant, maar dat komt deels doordat de asperges handmatig worden geoogst en doordat er ook nog onkruid moet worden gewied. Sinds enkele jaren wordt het bovendien steeds moeilijker om de juiste arbeidskrachten voor het oogsten te vinden. De knowhow van degenen die asperges weten te oogsten "moet daarom worden doorgegeven". Om asperges te kunnen plukken moeten oogstmedewerkers over een bepaalde fysieke gesteldheid beschikken en moeten zij een opleiding van ongeveer 3 weken volgen aan de hand waarvan ze "de juiste oogsttechniek kunnen ontwikkelen dat de asperges beschermt en het oogsten zelf voldoende snel laat verlopen".

Om de inspanning en de kosten te beperken, heeft Fermes Larrère geïnvesteerd in zonnepanelen die het oogsten ook nog vergemakkelijken.

De teeltbedrijven van Fermes Larrère vertrouwen op zonne-energie. In 2023 zal 100% van de gewassen met behulp van deze energie worden geteeld. Werken met zonne-energie betekent een nieuwe stap in de richting van energiezuiniger telen en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden: plukkers worden tegen de zon beschermd en hoeven minder vaak de accu's die ze voor hun tools gebruiken op te laden. 

Hoewel asperges moeilijk te telen gewassen, zijn ze de vlaggenschipproducten van Fermes Larrère. De opbrengsten zijn bij op biologische wijze geteelde asperges dan misschien kleiner dan die bij op conventionele wijze geteelde asperges, maar "de biologische groene asperges die in het zuidwesten van Frankrijk worden geteeld zijn en blijven uniek, dus we zijn er erg blij mee deze veeleisende producten te kunnen telen."

Voor meer informatie:
Patrick Larrère
Fermes Larrère
2430 Route Douc, 40410 Liposthey, Frankrijk
contact@fermes-larrere.com  
fermes-larrere.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.