Oostenrijk: Veel vraag naar appelen, maar groothandelsprijs blijft steken

Meestal koelt de Oostenrijkse groente- en fruitmarkt in januari wat af na de kerstvakantie. Alleen geldt dat niet voor appels. Traditioneel trekt de handel in binnenlandse appelen na de jaarwisseling echt aan, gevoed door de sterke export. Dit jaar was geen uitzondering. De verkoop van binnenlands product steeg met nog eens 20% ten opzichte van het al sterke niveau van de vorige maand.

Hoewel de waardering van de belangrijkste rassen Gala, Golden Delicious en Jonagold min of meer is gestegen, valt het te betreuren dat de gemiddelde AMA-groothandelsprijs voor gewone appelen, berekend voor alle onderzochte rassen, in januari met gemiddeld
0,92 €/kg niet eens het niveau van het voorgaande jaar (-6%) heeft bereikt. Althans voorlopig is het niet waarschijnlijk dat hogere prijzen kunnen worden bereikt, of alleen in bepaalde gebieden.

Voorraden duidelijk boven het niveau van vorig jaar
Het is ongetwijfeld een moeilijke situatie voor de sector. De AMA-voorraad appelen (conventioneel en bio) bedroeg op 1 januari 82.698 ton. In vergelijking met voorgaand jaar is dit een stijging van bijna 19%. Niemand in Europa hoeft dit jaar te vrezen voor het Nieuw-Zeelandse overzeese seizoen. De cycloon Gabrielle heeft in het belangrijkste teeltgebied voor exportappelen, Hawke's Bay, enorme schade aangericht en hele teeltgebieden weggevaagd. Het zal jaren duren om de planten weer nieuw leven in te blazen. Alleen al in het geval van appelen zou de export voor 600 miljoen euro door de overstromingen kunnen zijn getroffen. In het licht van deze natuurkrachten worden de gevolgen van late vorst of hagel gerelativeerd.

Bron: AMA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.