Fortuna en Rociera blijven meest geteelde aardbeienrassen in Huelva

Het Andalusische land- en tuinbouwonderzoeksinstituut Ifapa heeft zijn raming van de rassensamenstelling voor het aardbeienseizoen 2022/2023 in de provincie Huelva gepubliceerd. Hoewel het areaal van Fortuna, een ras van de Universiteit van Florida, aanzienlijk daalt – dit jaar 15% minder tegenover vorig seizoen en 19,7% minder ten opzichte van 2020-2021 –, is het voor het achtste achtereenvolgende seizoen met een aandeel van 16,1% het meest geteelde ras in Huelva.

Een van de redenen voor de achteruitgang van Florida is dat de veredelaar Ekland Marketing Company Inc. (EmcoCAL) nieuwe rassen op de markt aan het brengen is met eigenschappen die Fortuna overtreffen, zoals Felicity, Beauty of Brilliance. Daarnaast heeft het bedrijf bijvoorbeeld ook het premiumproduct Florida Pearl gelanceerd, een witte aardbei die ook in de provincie Huelva wordt geteeld.

Rociera, een ras van Fresas Nuevos Materiales, blijft de tweede plaats bezetten met 13,5%. Dat is 3% minder dan vorig seizoen (16,5%).

Primoris, een ander ras van dit veredelingsprogramma, haalt nauwelijks 0,5%. Rábida heeft een aandeel van 1,5% en Candy van 1,3%. Marisma stijgt dit jaar tot 4,5%.

De exclusieve rassen van Plant Sciences (met Inspire als meest bekende component) vormen net als vorig jaar de derde grootste groep met een aandeel van 9%. Net als vorig seizoen is het belang van Victory ook dit jaar licht toegenomen. Het is goed voor 6% tegenover 5,2% vorig jaar en 2,5% in 2020-2021.

Calinda uit het Fresh Forward Inc programma geeft wat terrein prijs: van 6,2% vorig jaar tot 5,6% dit seizoen. Fandango is nieuw dit jaar en neemt meteen 1,2% in.

De stijging van Palmerita van Masiá Ciscar zet door van 6,1% vorig seizoen naar 6,5% dit seizoen. Ook Leticia doet het goed met 4,7%. Tot slot is er nog Leyre met 1%.

Het aantal rassen met een aandeel tussen 1,5 en 10% is dit seizoen toegenomen van 9 tot 13.

In de groep rassen met een aandeel tussen 1% en 1,5% vallen twee nieuwe rassen op: Candela van Innofru en Arwen van Berries del Oeste.

Bron: agrodiariohuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.