Indiaas druivenseizoen eindelijk goed op gang

Na een vertraging van enkele weken komt het druivenseizoen in India eindelijk goed op gang. Sagar Deore, directeur van het exportbedrijf Janki Freshyard Private Limited, zegt dat een latere start heeft geleid tot een beperktere export van de vroege rassen. "Het Indiase druivenseizoen is dit jaar laat en traag begonnen, maar komt nu geleidelijk in het juiste ritme. De telers en exporteurs zijn dit seizoen extra voorzichtig met betrekking tot de kwaliteit, maatvoering, brixwaarde, residuen en houdbaarheid. Op dit moment worden er eerder kleine volumes vroege rassen naar de traditionele markten verzonden." 

Er is druk om zo snel mogelijk druiven van exportkwaliteit te leveren, legt Deore uit. "Dit jaar zien we een vergelijkbare vraag vanuit de traditionele markten. Maar aangezien het seizoen twee tot drie weken vertraging heeft opgelopen, is er druk aan aanbodzijde om het volume op te drijven zodra er fruit van betere kwaliteit beschikbaar is. We zitten ongeveer in de helft van het seizoen en exporteurs en importeurs doen hun best om solide volumes te bemachtigen."

Na een aantal moeilijke seizoenen qua logistieke kosten is de situatie volgens Deore eindelijk volledig opgeklaard. "De logistieke kosten zijn terug op het niveau van vóór corona. De afgelopen drie seizoenen verdrievoudigden de zeevrachten bijna voor alle bestemmingen. De logistieke kosten zijn nu weer normaal en betaalbaar voor de exporteurs."

Deore stelt dat Indiase druiventelers en handelaren zich zullen richten op meer rassen, aangezien de teeltpraktijken ondertussen het vereiste niveau halen. "Ik zie de kwaliteit van de Indiase druiven elk seizoen verbeteren. Telers worden opgeleid in betere teeltmethodes. Ze begrijpen onderhand wat de vereisten van elke markt zijn. Ik zie dat Indiase druiven nu niet meer moeten onderdoen voor de concurrentie op het vlak van maatvoering, vorm, brixwaarde en houdbaarheid. En aangezien de focus tot nu toe lag op het telen van traditionele rassen, liggen er nog kansen voor veredelaars over de hele wereld om hun nieuwe rassen op de Indiase markt te krijgen." 

Het seizoen is lang en Deore heeft het gevoel dat er nog veel werk aan de winkel is, want iedereen wil na het oponthoud weer op schema komen. "Ik verwacht enige druk aan aanbodzijde, want de telers hebben nog niet de verwachte volumes kunnen laden. Nu proberen ze dat in de rest van het seizoen te compenseren. Maar ik zie ook dat de meeste exporteurs voorzichtig zijn met de export naar markten zoals Europa, aangezien er het afgelopen jaar meer aanbod dan vraag was, wat de prijzen negatief beïnvloedde." 

Voor meer informatie:
Sagar Deore
Janki Freshyard Private Limited
Mob/WhatsApp: +91 913 024 1585 (India)
export@jankiglobalexport.com   
www.jankiglobalexport.com    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.