Recordprijzen voor bloemkool in Polen

Door een combinatie van meerdere factoren is het aanbod van geïmporteerde groenten op de Poolse markt sterk gedaald, melden projectanalisten van EastFruit. Een sterke stijging van de teeltkosten, ongunstige weersomstandigheden, een tekort aan arbeidskrachten, problemen in de logistieke sector en andere factoren hebben geleid tot een afname van het aanbod van geïmporteerde groenten op de Poolse markt. De prijzen voor vele groenten hebben records gebroken, zoals onder meer voor bloemkool.

In de winter wordt bloemkool voornamelijk uit Spanje geïmporteerd. Polen importeert ook bloemkool uit Italië en Frankrijk, maar dat zijn kleinere volumes. De aanvoer van bloemkool in Europa is de afgelopen maanden overigens vrij laag geweest en blijft dalen.

De huidige situatie heeft de prijzen van bloemkool op de Poolse markt al beïnvloed. Van eind november tot februari zijn ze met 256% gestegen. Momenteel zijn de prijzen voor geïmporteerde bloemkool iets gedaald tot 11-15 PLN/stuk (€ 2,30-3,13/stuk). Dat is gemiddeld 11% lager dan vorige week.

Maar zelfs na deze prijsverlaging is de huidige bloemkolenprijs in Polen een record. Er moet geen verdere prijsdaling verwacht worden in maart-april, aangezien de stijging van de teeltkosten de meeste Europese telers ertoe heeft aangezet om het bloemkolenareaal naar beneden bij te stellen.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.