Los Gallombares (Spanje)

Begin maart weer groene asperges in Granada

De eerste groene asperges, zij het in kleine hoeveelheden, kwamen in januari al omhoog piepen in de Spaanse provincie Granada. Dat is ongewoon vroeg en heeft alles te maken met de zachte temperaturen in de maand december en de eerste helft van januari. Maar de kou sinds half januari heeft de groei van de planten weer verlamd en nu is het tot begin maart wachten voordat er weer gestoken kan worden. Ondertussen schakelen de Spaanse importeurs deze week over van Peru naar Mexico. 

"Het was natuurlijk niet normaal dat er in januari asperges werden geoogst. Tot halverwege vorige maand hadden we gemiddeld 5-6 graden 's nachts en maximumtemperaturen van 20-22 graden overdag. Nu hebben we nachten tot -5 graden, wat de kopjes die boven de aarde uitsteken doet bevriezen en de groei van de rest van het gewas een halt toeroept", zegt Francisco Delgado, manager van de coöperatie Los Gallombares.

"Als de weersomstandigheden in Granada de komende weken zijn zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar, dan gaan we begin maart weer verder met de oogst. Dit jaar hebben we ons areaal met 15% vergroot – ongeveer 300 hectare –, dus we zouden 20% meer productie kunnen hebben", vervolgt Francisco Delgado. "We zijn ondertussen de grootste groene aspergeteler van Europa en de op één na grootste ter wereld."

Deze week rondt de coöperatie uit Granada de import van groene asperges uit Peru af en schakelt het over op de eerste ladingen uit Mexico. "In Peru is het nu volop zomer en de kwaliteit van het product begint af te nemen. Dan richten we liever onze blik op Mexico totdat de Spaanse productie in maart consistent begint te worden", legt de manager van Los Gallombares uit. "Door de protesten en blokkades in Peru zijn ongeveer 25 pallets aan de grond gebleven op de luchthaven, maar die logistieke problemen hebben zich eigenlijk maar op enkele dagen voorgedaan", voegt hij eraan toe.

Volgens Francisco Delgado is de vraag naar groene asperges in Midden- en Noord-Europa vrij rustig, terwijl die in Spanje net als in Portugal hoog blijft.

Met de bouw van een nieuw magazijn van 10.000 vierkante meter met 11 lijnen die de capaciteit hebben om tot 100.000-120.000 kilo asperges te verwerken in 8 uur heeft de coöperatie zo'n € 8 miljoen geïnvesteerd in de uitbreiding en automatisering van haar faciliteiten.

Voor meer informatie:
Francisco Delgado
Los Gallombares S.C.A
Ctra. de Priego, s/n
Ventorros de San José Loja (Granada) - Spanje
Tel: +34 958315195
esp@losgallombares.es 
www.losgallombares.es 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.