15% kleiner (water)meloenenareaal verwacht in Almería

"Onzekerheid is zeker een term die van toepassing is op de komende voorjaarsteelt in Almería, vooral vanwege de verwachte reductie van het meloenen- en watermeloenenareaal. Die zou kunnen neerkomen op 15 à 20%."

Volgens branchevereniging Asaja-Almería vindt de afname vooral plaats in het westen van de provincie. "Rond de stad Almería en Níjar wordt anderzijds een lichte toename van het watermeloenenareaal verwacht (+5%) in vergelijking met vorig seizoen, vooral vanwege de tegenvallende tomatenprijs. In de streek rond Níjar zijn er teeltbedrijven die vroeger dan gebruikelijk met de aanplant zijn begonnen. Ze hebben het areaal van de extra vroege rassen met 20% opgeschaald, het aantal hectares van de vroege rassen behouden en dat van de middellate rassen verminderd met hetzelfde percentage als dat waarmee de extra vroege rassen zijn toegenomen."

De reden voor deze aanvankelijke daling in de provincie Almería is het aanhouden van de herfstteelt van paprika, komkommer, aubergine of courgette, die een seizoenseinde met hoger dan gemiddelde prijzen kennen. "Dit heeft veel telers ertoe gebracht de teelt van meloen of watermeloen uit te stellen of zelfs te schrappen, vooral gezien de slechte ervaring van vorig seizoen op het gebied van opbrengsten. Met de huidige kostensituatie is het raadzamer een product te behouden dat het goed blijft doen op de veilingen", zegt Adoración Blanque, voorzitster van Asaja.

Wat betreft meloen wijst Asaja erop dat het areaal van Galia en Cantaloupe aanzienlijk is afgenomen, waardoor Piel de Sapo en gele meloenen de meest geteelde soorten zijn. "Maar de situatie is onvoorspelbaar, want beslissingen kunnen op het laatste moment veranderen, afhankelijk van de prijsontwikkeling de komende weken. De prijssituatie wordt bepalend voor het meloenen- en watermeloenenareaal, aangezien er nog steeds kan worden aangeplant. Meloen kan zelfs, al is het niet gebruikelijk, direct worden ingezaaid op de percelen. Er kunnen dus zeker nog wijzigingen optreden op het laatste moment."

Ook de hoge teeltkosten spelen zeker een rol van betekenis in de beslissing van de telers om nog eventueel van teelt te veranderen.

"In het oosten van de provincie wordt voor de buitenteelt ook een zekere areaalreductie verwacht. In dit geval is de belangrijkste reden het gebrek aan gegarandeerde watervoorraden."

Voor meer informatie:
Asaja-Almería
https://asajaalmeria.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.