Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alejandro Fuentes, voorzitter van Agap:

"Peruanen hebben vrede nodig, ze moeten weer aan het werk"

De diepgaande politieke crisis in Peru is nu al twee maanden aan de gang. De groente- en fruitsector roept op tot vrede. Zo ook Alejandro Fuentes, voorzitter van Agap, de overkoepelende organisatie van telersverenigingen in Peru, in naam van de telers en exporteurs van druiven, blauwe bessen, mango’s, avocado’s en andere groenten en fruit. 

"Peruanen hebben vrede nodig, want in sommige gebieden kan men nog steeds niet aan het werk. De afgelopen drie jaar is er veel instabiliteit geweest en de tuinbouw heeft het moeilijk gehad, net als in de rest van de wereld. Peru is daar geen uitzondering op. Maar de huidige crisis komt daar nog eens bovenop. Het schaadt de reputatie van Peru als betrouwbare leverancier. We verwachten dat de politieke situatie snel verbetert, maar het is erg moeilijk te voorspellen wanneer precies. De overheid doet goed werk door een aantal cruciale activa veilig te stellen." 

De veiligheidstroepen van Peru hebben enkele belangrijke snelwegen tussen Ica, het belangrijkste teeltgebied, en de hoofdstad Lima kunnen vrijmaken. Fuentes hoopt dat dit zo blijft om een constante aanvoer van goederen voor de export te garanderen. "De wegen waren ongeveer 16 van de 40 dagen geblokkeerd. De situatie op dit moment is onhoudbaar en de regering is zich daarvan bewust. We hebben ontmoetingen gehad met verschillende ministers. Ze vertelden ons dat ze de situatie begrijpen en beseffen dat we mensen nodig hebben op de teeltbedrijven en in de pakstations. Ook in La Libertad zijn er blokkades van wegen geweest. De verliezen in de asperge-, blauwe bessen- en druiventeelt worden tot nu toe op zo'n 300 miljoen dollar geraamd", zegt Fuentes.

Hij zegt dat mensen niet tegen de regering protesteren, maar tegen de situatie in de regio. "Er zijn delinquenten en gewelddadige mensen die misbruik maken van de situatie. Ze hebben de politie en overheidsinstellingen aangevallen, maar ook vijf teeltbedrijven in Ica. Er vielen geen gewonden, maar er werd wel brand gesticht. Zo staken ze het beveiligingskantoor bij de ingang van een van de teeltbedrijven in brand. De arbeiders werden gedwongen het bedrijf te verlaten. Dat is echt gek, mensen gaan in tegen de belangrijkste rechten, waaronder het recht op werk en bewegingsvrijheid. In Ica en Arequipa, gebieden die naar de wereld exporteren, worden deze twee rechten momenteel gefnuikt. Maar het is echt een kleine groep mensen die de wegen blokkeert en privébezit aanvalt."

Hij zegt dat Peru 25 regio's heeft. In de twee belangrijkste teeltregio’s worden ongeveer 100.000 arbeiders getroffen door de huidige situatie. "Helaas gebeurt dit tijdens het piekseizoen voor druiven, granaatappelen en avocado's. In deze tijd van het jaar verdienen ze niet alleen een salaris, maar ook extra’s door middel van allerlei bonussen. Op dit moment verdient een arbeider in de druivensector ongeveer $ 25 per dag, wat een behoorlijk salaris is voor Peruanen, vooral voor een landarbeider, die geen toegang heeft gehad tot een hogere opleiding. De mensen in Ica beginnen te klagen, want deze protesten duren te lang. Ze zeggen dat het indruist tegen het recht op arbeid en een inkomen. Ook de producten op markten en winkels zijn in Ica duurder geworden door de aanhoudende protesten."

De aanbeveling van Agap aan telers en arbeiders is om directe confrontaties met demonstranten te vermijden. Fuentes vertelt dat er eind januari geen koelcellen beschikbaar waren omdat die vol lagen met asperges en druiven. Nu sommige wegen zijn vrijgegeven, begint de druk op de koelhuizen te verminderen.

Manieren om de crisis te beëindigen 
"Ik heb de jaren ‘80 meegemaakt toen er terroristische groeperingen actief waren. Dat was heel anders dan wat we de afgelopen weken hebben meegemaakt. Het is een schande dat Peruanen de dialoog niet aangaan en de regering geen kans geven. Het is een gloednieuwe regering. De volgende verkiezingen zijn pas in april 2024. Maar er zijn natuurlijk veel redenen waarom mensen het beu zijn en hun geduld verliezen. De regering moet inderdaad iets doet, vooral voor de mensen in de hooglanden die minder profiteren van de groei en de welvaart die Peru doormaakt. De regering moet beter haar best doen om de kloof te dichten die bestaat tussen de welvarende gebieden en de hooglanden en het platteland. De overheid en de particuliere sector moeten nu samenzitten. Ze moeten deze dialoog voeren en een duidelijk beeld hebben van hoe we willen dat Peru er over 30 jaar uitziet."

Volgens Fuentes is de tuinbouw in Peru in 30 jaar tijd van niets geëvolueerd tot een wereldleverancier van fruit. "We zijn een veerkrachtig land, Peru heeft al veel moeilijke periodes doorgemaakt. We zijn in staat geweest om onze meningsverschillen op te lossen en om meer gelijkheid te brengen in de maatschappij. Dat verschilt niet zoveel van wat er in andere landen gebeurt. Maar we hebben een punt bereikt waarop politici geen geloofwaardigheid meer hebben bij de bevolking. Dat lijkt het probleem te zijn. Ze maken de klik niet met de gewone man en begrijpen niet wat onze behoeften zijn. Dan heb ik het niet alleen over de regering, maar ook over het parlement. We hebben nieuwe mensen nodig met een andere mentaliteit, die empathisch zijn en aandacht hebben voor de noden van de mensen. Maar voor we tot dialoog kunnen komen, moet er eerst vrede zijn. Iedereen moet kalmeren. We zijn het er allemaal over eens dat de politici vaak hun werk niet goed doen, maar dit geweld kunnen we missen als kiespijn", besluit Fuentes.

Voor meer informatie:
Alejandro Fuentes
Asociación de Gremios Productores Agrarios del Perú
hcorpus@agapperu.org    
www.agapperu.org    

Publicatiedatum: