Tim Tolls

"Door speculatie over prijstoeslag lagere verkoopbereidheid"

De opslagplaatsen voor aardappelen in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen raken langzaam maar zeker leeg, de koelmagazijnen zijn daarentegen nog grotendeels gesloten. "De meeste telers speculeren nog over een prijstoeslag bij de consumptieaardappelen die in bewaring liggen, wat zich momenteel uit in een lagere verkoopbereidheid. Dat komt omdat er in de afgelopen jaren altijd een prijsstijging is geweest bij de gewassen premiumaardappelen", zegt Tim Tolls van de gelijknamige aardappelgroothandel uit Willich, Nordrhein-Westfalen.

Over het geheel genomen is het huidige prijsniveau bijzonder 'standvastig', vervolgt Tim. "De prijzen passen zich aan de omstandigheden aan, dat wil zeggen de gestegen teelt- en opslagkosten. In de meeste aardappelteeltgebieden heeft men duidelijk meer aardappelen kunnen oogsten dan van tevoren verwacht werd. Door de hittestress zijn de aardappelen die in bewaring liggen meestal fysiologisch wat ouder. Probleempartijen en afgekeurde partijen komen echter pas later tijdens de bewaring aan het licht."

Consumptieaardappelteelt staat onder druk
De consumptieaardappelteelt komst steeds meer onder druk te staan. Naast graan gaan de telers steeds meer over op de teelt van industrieaardappelen in plaats van consumptieaardappelen, bevestigt Tim. "Volgens de huidige gegevens zijn de contractvoorwaarden voor de teelt van industrieaardappelen in 2023/2024 tot wel 40 procent beter dan in de afgelopen jaren. Deze aantrekkelijke contractvoorwaarden zijn er niet alleen hier in het westen van Duitsland, maar ook in buurlanden. Dat betekent uiteraard een grote concurrentie voor de consumptieaardappelteelt, vooral omdat de teelt van industrieaardappelen met een lager risico gepaard gaat. Zoals het er nu naar uitziet zullen er in de komende jaren echter geen enorme tekorten ontstaan."

Tolls Kartoffelhandel houdt zich al meer dan 130 jaar met de verkoop en dienstverlening rondom aardappelen bezig. Afhankelijk van de vraag kan er in het koelmagazijn tot wel 7.500 ton aardappelen bewaard worden. Tim: "Wij zijn qua assortiment bijzonder breed gepositioneerd en houden ons zowel met de afzet van consumptie- en verwerkingsaardappelen bezig als met de afzet van pootaardappelen. Wij treden daarbij op als handels- en adviespartner voor regionale telers, de Europese groothandel en de verwerkende industrie."

Voor meer informatie:
Tim Tolls
Tolls Kartoffelhandel GmbH & Co. KG
Hardt 19
D-47877 Willich, Duitsland
Tel: +49 2159 92340
info@tolls.de 
www.tolls.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.