Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Goede afzet vroege aardappelen uit Murcia en Sevilla

Spaanse aardappelsector verliest terrein en mist krachtige marketing

"We hebben onlangs de eerste partijen vroege aardappelen uit Murcia verkocht. Ze halen hoge prijzen. De vooruitzichten voor de afzet van vroege aardappelen uit Murcia en Sevilla zijn goed, want Spaanse klanten verkiezen toch producten van eigen bodem wanneer die beschikbaar zijn. Bovendien zijn er dit jaar in Frankrijk, het land waaruit we veel bewaaraardappelen importeren, zeer weinig partijen van goede kwaliteit voor verse consumptie rond deze tijd", vertelt Alfonso Sáenz de Cámara, manager van de Baskische coöperatie Udapa.

"De oogst in Sevilla loopt een beetje achter op vorig jaar, vanwege de huidige lagere temperaturen en de regenval tijdens de paasweek. Hoewel de regen voor wat schade heeft gezorgd op sommige percelen, lijkt het erop dat ze over het algemeen gunstig is geweest voor de ontwikkelingen van de gewassen. In mei en juni zullen we zeker over product beschikken dat we kunnen exporteren."

Volgens Sáenz de Cámara loopt het poten van aardappelen in Midden- en Noord-Europa vertraging op vanwege de overvloedige neerslag, wat de aardappelen van de Spaans regio Castilla y León meer kansen biedt op export in de maand juli. "Vorig jaar verlaadden we zo'n 50.000 ton aardappelen uit Castilla y León naar Europa en we verwachten dat dit aantal dit jaar zal toenemen", zegt hij.

"We hopen dat de voorspellingen voor dit seizoen uitkomen en de sector wordt aangemoedigd om meer aardappelen te poten, want de afgelopen jaren merken we een dalende trend in Spanje, vooral wat het areaal consumptieaardappelen betreft. Vorig jaar bedroeg het aardappelareaal ongeveer 63.000 hectare in Spanje en dit jaar denken we dat het opnieuw met 2 tot 4% is afgenomen", zegt de manager van Udapa.

Alfonso Sáenz de Cámara vertelt dat het tekort aan pootgoed de kost ervan met ongeveer 10% heeft verhoogd. Bovendien heeft het de telers gedwongen om te kiezen voor een breder scala aan rassen en grotere maten.

Areaalafname
Spanje moet ongeveer 55% (circa 1 miljoen ton) aardappelen importeren en Frankrijk blijft de voornaamste herkomst, goed voor ongeveer 80%. Maar ook Egypte komt flink opzetten in zeer korte tijd.

"De toename van de aardappelimport uit Egypte is opmerkelijk. Ze is gestegen van ongeveer 8.000 ton in 2022 naar 50.000 ton in 2023, en ook dit seizoen worden meer Egyptische aardappelen in Spanje verwacht", legt de manager van Udapa uit. "We telen steeds minder in Spanje en we importeren almaar meer. Het gevaar bestaat dat de grote investeringsfondsen hun blik gaan richten op Egypte in plaats van op Spanje", waarschuwt hij.

"Egypte is een land waar de regering sterk investeert in de agrobusiness, dat marktaandeel wint. We zien het ook bij andere gewassen. Ondertussen worden onze telers geconfronteerd met steeds meer obstakels dat het landbouwbeleid van de EU oplegt op het gebied van milieu en bureaucratie. Daarom neemt het areaal in Spanje af. Ze kijken immers aan tegen extra kosten", legt Sáenz de Cámara uit.

Minder verse aardappelen, meer gemaksproducten
De consumptie van verse groenten en fruit is met 7-8% gedaald in Spanje en ook de aardappel ontkomt niet aan deze trend. "Het is zorgwekkend dat de consumptie van verse aardappelen, die het meeste economische rendement oplevert voor de telers, afneemt. Spanje haalt de 20 kilo per persoon per jaar niet meer. In de voorbije tien jaar is een verlies van 5 kilo opgetekend. Echter, de vraag naar aardappelen voor frites en gemaksproducten blijft groeien", zegt de manager van Udapa. "Ook omdat consumenten zeer hoge eisen stellen aan het uiterlijk van het product zijn we deels meer aardappelen aan het telen voor de verwerkende industrie."

"Aan de andere kant denk ik dat we op sectorniveau met een krachtigere marketing voor de dag moeten komen. We missen een interprofessionele organisatie die onze belangen behartigt en de consumptie van aardappelen als een gezond product prijst in het segment van de koolhydraatrijke producten, zoals ook onder meer pasta, brood of rijst", voegt hij toe. "We hebben een strategie nodig op Spaans niveau en meer steun van de overheid."

Voor meer informatie:
Udapa
Paduleta 1, Pol. Ind. de Júndiz
01015 Vitoria-Gasteiz (Spanje)
[email protected]
https://udapa.com

Publicatiedatum: