Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Réseau Vitalis

"Omschakeling tussen bewaar- en primeuraardappel verloopt goed in Frankrijk"

Aan het begin van deze meimaand staat het Franse Réseau Vitalis op een kruispunt van seizoenen, want het einde van de afzet van bewaaraardappelen nadert met rasse schreden, terwijl de nieuwe oogst binnen enkele weken op de markt wordt verwacht. "We zitten nog in de Franse bewaaraardappelen, maar over twee weken starten we met de nieuwe Spaanse oogst, vooral in het segment frites/oven. De overgang zal vier tot zes weken in beslag nemen, waarna het in de eerste helft van juni tijd is voor het Franse seizoen", zegt Francisco Moya, directeur van Réseau Vitalis.


Foto: © Dreamstime

"De situatie is goed onder controle"
De overgang verloopt vrij goed en volgt de gebruikelijke kalender. "We maken ons helemaal geen zorgen over de omschakeling van de bewaaraardappelen naar de nieuwe oogst. De situatie is vrij goed onder controle. Sommige klanten zullen de hele maand mei nog doorgaan met bewaaraardappelen en wanneer het Franse product aan het einde van het seizoen niet meer voldoet aan de kwaliteitseisen, schakelen we over op importproduct uit Spanje of Portugal totdat de Franse nieuwe oogst op de markt komt."

Dynamische markt met beperkte voorraden
Om de overgang mogelijk te maken wordt elk jaar, in meer of mindere mate, een beroep gedaan op andere herkomsten. "Vorig jaar hadden we een groot aanbodtekort in Frankrijk. Toen konden we niet anders dan veel product importeren. Dit jaar hebben we minder import nodig, omdat de volumes van de eigen teelt groter waren. Toch zijn de voorraden beperkt, omdat de markt vrij dynamisch is geweest. We hebben dus nog steeds aardappelen, maar niet in overvloed".

Een gunstige context voor de aardappelmarkt in Frankrijk
Deze vrij gunstige situatie is veroorzaakt door de combinatie van verschillende factoren. "Tijdens het rooien is vorig jaar een deel van de aardappelen op het land blijven liggen. Daardoor was de importmarkt voor fritesaardappelen gedurende de hele winter iets dynamischer dan verwacht. Als we de Europese oogst in zijn geheel bekijken, heeft Frankrijk zich goed weten te handhaven, ook al zijn er hier enkele overstromingen geweest. Maar in vergelijking met enkele andere West- en Noord-Europese landen hebben we het vrij goed gedaan. De vraag is gedurende het gehele seizoen goed geweest, ook nu nog. Het weer speelt op dit moment ook in het voordeel van de consumptie van aardappelen. Ook moet rekening worden gehouden met de fritesmarkt die blijft groeien en grote volumes aardappelen blijft absorberen. Bovendien is de inflatoire context in Europa gunstig voor de consumptie van basisproducten zoals aardappelen die, zelfs met gestegen prijzen, betaalbaar blijven voor de consument."

Voor meer informatie:
Francisco Moya
Réseau Vitalis
Tel: +33 3 87 92 42 33 (Frankrijk)
[email protected]

Publicatiedatum: