Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Consumptie Siciliaanse granaatappelderivaten onder druk

"Toen we in 2018, na grote investeringen in moderne technologie, onze nieuwe verwerkingslijnen voor de productie van granaatappel-derivaten in gebruik namen, waren we nog heel enthousiast. We waren er zeker van dat een Italiaanse toeleveringsketen voor granaatappelproducten dankzij de gezondheidsvoordelen van het fruit de interesse zou wekken van de consument en multinationals. Om verschillende redenen is het niet zo gegaan en daarom verloopt het seizoen voor de twee belangrijkste producten van dit fruit met grote moeite: de pitten als convenience product en het biologische sap", vertelt Salvatore Imbesi, manager van Agrumi-Gel, een bekend Siciliaans merk gespecialiseerd in de verwerking van citrus, granaatappelen en zomerfruit.

Agrumi-Gel inaugura la campagna di trasformazione di melagrane in succo

"Hoewel de consumptie van vers geperst sap groeit en onze granaatappelen van uitstekende kwaliteit zijn, is de interesse in een nichesap gemaakt van Siciliaans fruit de afgelopen jaren sterk afgenomen door de grote hoeveelheden buitenlandse producten op de Italiaanse markt. Ondanks dat Sicilië alles heeft om een kwaliteitsvol product te produceren, overheerst vandaag bij de telers een gevoel van bitterheid, na geïnvesteerd te hebben in grotere arealen zonder daarvan de vruchten te kunnen plukken. Gezien de hoge teeltkosten en de lage verkoopprijzen zijn de winstmarges te laag. De hoofdreden van de lage prijzen is de introductie van buitenlandse producten waarvan de herkomst in sommige gevallen niet eens bekend is. Volledige percelen worden opgegeven en gerooid, vooral in het achterland van Catania. Dat brengt enorme schade toe aan de hele toeleveringsketen, maar vooral aan de telers die, met het oog op diversificatie van de citrusteelt, hadden besloten om granaatappelen te planten. De schuld ligt deels ook bij het ontbreken van een landbouwkadaster dat in staat is om de teelt te controleren via een nationale database, met inzicht in de totale volumes." 

Traditioneel werden op Sicilië alleen granaatappelen van lokale rassen geteeld, vooral Dente di Cavallo, of Mollar, zeer gewaardeerd om zijn zachte pitjes. In recentere jaren, met de introductie van rassen zoals Wonderful, Parfianka en Acco, zijn de opbrengst, de esthetische kwaliteit en de smaak van het fruit toegenomen. Van de meest voorkomende rassen is Acco de vroegste. Het seizoen begint eind september en de productiviteit varieert van 25 tot 30 ton per hectare. De eerste Wonderfuls worden eind oktober geplukt en het ras heeft een gemiddelde opbrengst van 35-45 ton per hectare. 

Agrumi-Gel verwerkt zowel biologisch als conventioneel fruit, afkomstig uit verschillende teeltgebieden: het achterland van de Etna, Agrigento, Trapani, Marsala, Canicattì en Chiaramonte Gulfi.

Agrumi-Gel protagonista al SIAL di Parigi con il melograno

"We zijn dus overgegaan van een fase waarin de vraag naar granaatappelen snel uitbreidde met een aanbod dat niet toereikend was, naar de huidige situatie waarin we meer product hebben dan nodig is. We hebben het over een zero residu product dat gecertificeerd is in elke fase van de toeleveringsketen. Aangezien in een vrije markt de import en export van goederen wordt gereguleerd door de overeenkomsten van elk land afzonderlijk, vraag ik me af: zijn we er zeker van dat, ondanks de drastische maatregelen op EU-gebied, de Italiaanse supermarktketens buitenlandse producten controleren zoals het hoort, om de consument een gezond product te garanderen? Want de aanwezigheid van granaatappelen van derde landen (en die redenering geldt ook voor citrus) geteeld onder andere regels dan de onze, kan een grote onevenwichtigheid in de markt veroorzaken ten nadele van onze producties", besluit Salvatore Imbesi.

Voor meer informatie:
Agrumi-Gel S.r.l.
C.da Girotta
98051 Barcellona Pozzo di Gotto (ME)
Italië
Tel: +39 (0)90 9707329
agrumigel.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.