Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 3:

"Meer import van Zuid-Afrikaanse druiven en licht dalende druivenimport uit Peru"

Er was een uitgebreid en breed druivenassortiment beschikbaar. De toenemende ladingen uit Zuid-Afrika en licht dalende import uit Peru speelden de hoofdrol. Zuid-Afrikaanse Thompson Seedless druiven waren nieuw op de markt, in Frankfurt kostten deze 16 tot 20 euro per karton van 4,5 kg. De import uit Namibië, Brazilië en Spanje had meer een aanvullend karakter. De vraag kon volgens de BLE zonder problemen gedekt worden. Op verschillende plaatsen was de vraag afgenomen, maar op sommige plaatsen waren de afzetmogelijkheden juist verbeterd. De prijzen ontwikkelden zich dan ook verschillend, er was geen duidelijke lijn te herkennen.

 



Er werden zowel prijsstijgingen als -dalingen geregistreerd en de prijzen liepen ook verder uiteen dan voorheen. Op sommige plaatsen viel de beschikbaarheid enigszins te zwak uit, waardoor de prijzen daar eerder aantrokken. Er kwamen ook retouren vanuit de retail binnen, maar dit had weinig effect op de afzet van de reguliere producten.

Appelen
Net als voorheen vormden Duitse appelen de basis van het aanbod. Daarna waren de Italiaanse partijen het belangrijkst. Uit Frankrijk, Nederland, België en Polen kwamen relatief weinig leveringen. Aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan.

Peren
Italiaanse Abate Fetel, Santa Maria en Williams Christ peren domineerden de markt. De Turkse Santa Maria werd door weinig Deveci peren van dezelfde herkomst geflankeerd. Uit Nederland kwamen voornamelijk Conference en Doyenné du Comic. De maten van de Nederlandse Alexander Lucas peren waren soms te groot, waardoor deze goedkoper werden.

Sinaasappelen
Spaanse leveringen domineerden nog steeds de markt: voornamelijk de Navel-rassen, in het bijzonder Navelina. Ondertussen doken in München de eerste Navel sinaasappelen op. Salustiana werd op sommige plaatsen belangrijker, en het aanbod aan Turkse en Marokkaanse importen nam toe. Deze konden zeker met het Spaanse aanbod concurreren wat betreft hun smaakeigenschappen.

Easy peelers
Mandarijnen hadden inmiddels een stevige grip op de markt: het aanbod van Spaanse Clemenvilla, Clemenova, Nadorcott en Tango mandarijnen nam toe, maar daarnaast waren er nog veel andere rassen op de markt. Israëlische Orri's volgden daarna qua belang, maar hun kwaliteit was niet altijd overtuigend, waardoor de prijzen sterk uiteenliepen.

Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen domineerden de markt, Turkse Lama en Primofiori citroenen vulden het aanbod aan. Italiaanse citroenen speelden slechts een kleine rol. De vraag was zeer goed, maar kon zonder problemen gedekt worden.

Bananen
De verkoop verliep wisselend en de prijzen ontwikkelden zich dienovereenkomstig: In München werd het gehele assortiment iets goedkoper vanwege de vraag. In Keulen werden ondertussen alleen de eerste merken goedkoper, terwijl de tweede en derde merken uit Colombia iets duurder werden.

Bloemkool
Er was meer Italiaans dan Frans aanbod op de markt. Spaanse en Duitse partijen zag men slechts af en toe. De beschikbaarheid was afgenomen, vooral het Franse aanbod was op verschillende plaatsen vrij schaars. De prijzen gingen hierdoor omhoog, in sommige gevallen ook zeer sterk.

Sla
Bij ijsbergsla waren er uitsluitend partijen uit Spanje op de markt, en het aanbod was merkbaar kleiner geworden. Oogstuitval vanwege het weer en reclameacties in de retail zorgden op sommige plaatsen voor een schaarser wordend aanbod. De prijzen gingen als gevolg daarvan omhoog, deels ook zeer sterk. Bij kropsla domineerde het Belgische en Italiaanse aanbod de markt.

Komkommers
Het overheersende Spaanse komkommeraanbod was afgenomen. Desondanks kon er zonder grote problemen aan de vraag worden voldaan. De prijzen ontwikkelden zich wisselend, maar stegen vaker dan dat ze daalden. Griekse ladingen completeerden het aanbod op kleine schaal.

Tomaten
De aanvoer uit België en Nederland was afgenomen, net als de aanvoer uit Spanje. Desondanks was er een breed assortiment beschikbaar, afkomstig uit veel verschillende landen. De kwaliteit van de tomaten kon meestal overtuigen, slechts in enkele gevallen moest de kleur van de Marokkaanse tomatenimport bekritiseerd worden.

Paprika's
Het aanbod was weliswaar enigszins afgenomen, maar was voldoende om de vraag te dekken. Spaanse leveringen domineerden duidelijk, gevolgd door Turkse importen. Ladingen uit Marokko completeerden het assortiment. In Berlijn doken herhaaldelijk rode puntpaprika's uit Jordanië op. Net als in de voorgaande week stegen de prijzen vaak.

Bron: BLE

Publicatiedatum: