Canadese fruittelers veroordeeld tot betaling royalties op Ambrosia-appels

Een rechtbank in British Columbia heeft een eis van Okanagan-telers afgewezen dat een verplichte heffing op Ambrosia-appels hun grondwettelijke rechten schendt. Dit betekent dat zij meer dan 30.000 dollar aan achterstallige heffingen moeten betalen. Rechter Andrew Tam oordeelde over het geschil en legde uit waarom de heffing wordt opgelegd en waarom deze is toegestaan volgens het Handvest van Rechten en Vrijheden.

De New Tree Fruit Varieties Development Council klaagde Devin Jell, Janine Jell, Gartrell Heritage Farms en Sun-Oka fruitteeltbedrijven aan voor heffingen uit 2016 en 2017. De heffing wordt opgelegd tegen een tarief van twee cent per 0,4 kg, en het verschuldigde bedrag was 31.621,78 dollar.

In een tegenvordering stelden de telers dat zij die heffingen niet hoeven te betalen en dat zij de heffingen die zij in 2018 en 2019 wel hebben betaald, moeten terugkrijgen.

Tam merkte op dat de vergoeding zelf de enige echte vereiste was om bij de raad aangesloten te zijn. Hoewel de associatie met de raad via de vergoeding niet vrijwillig was, zei Tam dat het grondwettelijk was omdat het "geen kernbelang van vrijheid bedreigde". Ook vond de rechter dat de oprichting en activiteiten van de raad er waarschijnlijk toe hebben bijgedragen dat de Ambrosia appel commercieel levensvatbaar werd in B.C. en daarbuiten.

De telers werden veroordeeld tot het betalen van de uitstaande vergoedingen en hun eis tot terugbetaling werd afgewezen.

Bron: bc.ctvnews.ca


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.