Fred Douven, abbGrowers:

"Promoties met blauwe bessen lopen als een tierelier"

Tholen - De vraag naar blauwe bessen ligt momenteel op een hoog niveau, constateert Fred Douven van abbGrowers. "Het gros van de blauwe bessen komt nu uit Chili, daarnaast zien we dat de aanvoer vanuit Peru nog altijd goed doorloopt. Ook de eerste pallets uit Marokko arriveren nu, maar dat land zit echt nog in de opstartfase."

"De prijzen waren begin van de maand onder druk van de Chileense aanvoer wat lager, maar inmiddels zien we dat al keren en ik verwacht dat de prijzen in februari nog verder aan zullen trekken. De aanvoer vanuit midden-Chili zien we nu al minder worden. Als gevolg van de hagel en nachtvorst van november zien we de Chileense aanvoer nu al afnemen. Kwalitatief begon het Chileense seizoen wat moeizamer, maar inmiddels is de kwaliteit een stuk beter."

"Peru verlaadt nog altijd gemiddeld zo'n 95 containers blauwe bessen naar Europa en daar ontvangen wij er een heel aantal van. Kwalitatief levert Peru dit jaar wederom goede en smaakvolle bessen. Waar de aanvoer van het gevlogen product, zoals de groene asperges, vanuit Peru door de rellen een stuk moeizamer verloopt, blijft de zeevracht redelijk goed doorlopen", vertelt Fred.

De inflatie heeft volgens de bessenimporteur zeker impact op de verkoop. "Maar de verschillen per land zijn daarin groot. Je ziet dat mensen echt koopjesjagers zijn geworden. In week 2 zijn er bijvoorbeeld veel promoties geweest bij de Nederlandse supermarkten en die liepen als een tierelier. De afzet in Duitsland is weer stabieler door blijven lopen met minder hoge pieken en diepe dalen."

"Omzet technisch is dit niet de meest eenvoudige periode met de overgang van Zuid-Amerika naar Noord-Afrika en Zuid-Europa, maar klagen doen we zeker niet. De Spaanse blauwe bessen zullen niet extreem vroeg of laat arriveren. Wel is er grote bezorgdheid of er wel voldoende water beschikbaar zal blijven voor de zachtfruitteelt in Huelva en omstreken."

Een belangrijke trend op de markt is volgens Fred dat clubrassen steeds meer apart worden gepositioneerd. "Vroeger werd alles wat rond en blauw is als blauwe bes verkocht, maar met de intrede van bepaalde clubrassen, zie je steeds meer onderscheid ontstaan. Wij doen dat bijvoorbeeld met het Sekoya-premium programma, waarvan de verkoop flink toeneemt. Ondanks de recessie hebben mensen nog altijd geld over voor smaakvolle bessen."

Een andere trend is dat de verkoop van IQF en diepvriesbessen een vlucht heeft genomen. Deze trend is opgestart tijdens de Corona-lockdown, maar blijft een gestage vlucht nemen. Consumenten hebben het gemak van frozen ontdekt en profiteren daarbij van het interessante prijskaartje."

Voor meer informatie:
Fred Douven
abbGrowers
Handelstraat 8
5961PV Horst
sales@abbgrowers.com       
www.abbgrowers.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.