Het weer wordt in de toekomst meest bepalende factor

Er zijn verschillende factoren die de Spaanse groenten- en fruitteelt in 2023 zullen bepalen, waaronder het nieuwe GLB, de invoering van een afval- en verpakkingswet of digitale hyperregulering. Maar niets is zo bepalend als water, de kosten en het klimaat.

De prijzen van kunstmest blijven immers hoog en hoewel het de laatste weken heeft geregend, blijft er onzekerheid over voldoende beschikbaarheid van water. In Sevilla is er al bezorgdheid over het gebrek aan watervoorraden voor de tomaten- en paprikateelt, in Málaga voor de avocadoteelt en in het zuidoosten van Spanje dreigt er minder water naar de rivier de Segura te vloeien wegens een geplande beperking van de wateroverdracht vanuit de rivier de Taag.

Ongebruikelijk hoge temperaturen hebben geleid tot een vroege bloei van de perzik- en amandelbomen in Murcia en Almería, wat een deel van de oogst zou kunnen verpesten als er later nog vorst komt.

De nationale verantwoordelijke voor Groenten en Fruit bij brancheorganisatie Coag, Andrés Góngora, is ervan overtuigd dat het weer de meest bepalende factor wordt in de komende seizoenen. Daarom moet er volgens hem geijverd worden om de dekking van de landbouwverzekeringen te verbeteren.

Wat betreft de beperktere wateroverheveling naar het zuidoosten van het land zegt hij dat dit zal resulteren in een lagere opbrengst van onder meer sla, broccoli en watermeloen. Daarnaast geeft hij aan dat de toekomst van de teelt in het Middellandse Zeegebied sowieso zal afhangen van de mogelijkheid tot het gebruik van ontzilt of hergebruikt water.

De nationale verantwoordelijke Groenten bij UPA, Francisca Iglesias, vindt het dan weer belangrijk dat dit jaar de contracten op een uniforme manier worden opgesteld, met een correcte toepassing van de Voedselketenwet, zodat alle schakels in de toeleveringsketen winstmarges kunnen behalen en niemand onder de kostprijs verkoopt.

De algemene context levert daarentegen niet meteen bemoedigende gegevens op. Op basis van recente gegevens van de statistiekdienst van de Spaanse overheid blijkt immers dat de huishoudens in één jaar tijd de aankoop van fruit met 12,2% en die van groenten met 13,9% hebben verminderd.

Afgelopen november nam de export met 5,7% af ten opzichte van dezelfde maand in 2021, een daling die volgens brancheorganisatie Fepex te wijten is aan een krimp in de consumptie omwille van de inflatie en aan fellere concurrentie uit derde landen op de EU-markt.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.