Selderij geneesmiddel voor ALS?

Neslihan Taşlı, een onderzoeker van de afdeling Genetica en Bio-engineering van de Yeditepe Universiteit, heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van selderij-extract bij de behandeling van neurodegeneratieve ziekten zoals ALS, Parkinson en Alzheimer.
Taşlı: "We werken met een systeem waarmee de cel zijn eigen afval kan weggooien en dat hebben we bereikt met selderij."

Hoewel ze aanvankelijk werkte aan weefselsystemen en tissue engineering, heeft ze zich de laatste vier jaar vooral gericht op het "exosoom", dat ze omschrijft als de "sociale media van cellen", kleine blaasjes die zorgen voor de berichtgeving tussen cellen. Uitgaande van het idee dat planten het vermogen hebben om deze boodschappen waar te nemen, onderzochten Taşlı en haar team in het laboratorium enkele soorten groenten en fruit.

"Een van mijn studenten werkte toen aan neurodegeneratieve ziekten. Dus begonnen we vanaf dit punt. We begonnen eerst met ALS," merkte Taşlı op. "Bij de ziekte ALS voerden we onderzoeken uit met groenten en fruit om de in de cel opgestapelde plaques te vernietigen met behulp van exosomen. Van de vele groenten en fruit die we bekeken, vonden we selderij het meest effectief."

"We zijn daarvoor een project begonnen en hebben een aanvraag ingediend bij de Turkse Academie van Wetenschappen [TÜBA]," voegt ze eraan toe.

Deze ziekten kunnen echter niet worden genezen door alleen selderij te consumeren, zei Taşlı: "Het is belangrijk om het selderij-extract te filteren en het in de juiste dosis te geven op een manier die ontdaan is van andere stoffen. Selderij is een gezonde groente, maar hoeveel het ook wordt gegeten, je krijgt daardoor niet hetzelfde effect als wat we in het laboratorium zien."

Bron: hurriyetdailynews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.