Iseppi Früchte:

"Zachtfruitmarkt ontwikkelt zich nog steeds goed"

De huidige marktsituatie in Zwitserland voor aardbeien, blauwe bessen en frambozen kan als evenwichtig worden omschreven. "De zachtfruitmarkt ontwikkelt zich nog steeds goed. De vrachtprijzen zijn weliswaar nog steeds relatief hoog, maar de situatie heeft zich desondanks de afgelopen maanden geleidelijk hersteld. Vraag en aanbod zijn bij de grotere zachtfruitsoorten grotendeels in evenwicht", zegt Roberto Iseppi, directeur van het gelijknamige Zwitserse fruithandelsbedrijf, die zowel de Zwitserse retail als afnemers uit andere Europese landen bedient. 

Bij de aardbeien was er volgens Roberto een naadloze overgang tussen Noord-Afrika en Spanje. Af en toe worden er ook nog Marokkaanse en Egyptische aardbeien aangeboden. "Vanwege de hete zomer kwam het Spaanse aardbeienseizoen iets later op gang. Met Kerst konden we echter van een evenwichtige marktsituatie genieten, wat in andere jaren meestal niet het geval was. De prijzen waren in de herfst relatief hoog, maar normaliseerden zich weer enigszins aan het begin van het Egyptische seizoen." 


De voertuigvloot van de firma Iseppi in Dornach

Momenteel worden hoofdzakelijk de rassen San Andreas en Fortuna uit Spaanse teelt afgenomen. "In de afgelopen twee weken is er veel neerslag gevallen in de Spaanse teeltgebieden. Daarom moeten we binnenkort knelpunten in het aanbod verwachten", aldus Roberto, die aanvullend ook producten uit Italië inkoopt. De Spaanse aardbeien worden over het algemeen tot midden of eind mei aangeboden, dus tot ongeveer het begin van het Zwitserse seizoen. "De eerste Zwitserse kasaardbeien zijn vanaf april beschikbaar, gevolgd door aardbeien van onder folietunnels. De tunnelteelt neemt de laatste jaren licht toe, maar heeft ook te kampen met de klimaatverandering."

Hoge promotiefrequentie bij blauwe bessen
"Ondanks de voortdurende areaaluitbreiding en volumetoename in de mondiale teeltgebieden kunnen ook blauwe bessen het hele jaar door goed verkocht worden," vervolgt Roberto. "We zitten momenteel in de seizoenswisseling van Peru naar Chili, ook de laatste partijen uit Zuid-Afrika zijn momenteel in omloop. Tegelijkertijd komen ook de eerste Spaanse en Marokkaanse partijen op de markt." Ook bij de blauwe bessen zijn vraag en aanbod ongeveer met elkaar in evenwicht. "Wij stellen een hoge promotiefrequentie in de retail vast met verpakkingen van 500 gram. Verpakkingen van 250 gram zijn doorlopend bij Edeka en Migros te vinden, verpakkingen van 400 gram worden daarentegen overwegend bij discounters aangeboden. Soms worden blauwe bessen zelfs los aangeboden, bijvoorbeeld in Frankrijk."

Bescheiden vraag naar frambozen
De vraag naar frambozen is momenteel niet al te groot, bevestigt Roberto verder. "De beschikbaarheid in de herkomstlanden Marokko, Spanje en Portugal is echter voldoende om de vraag te dekken tegen vriendelijke prijzen." Frambozen uit de genoemde drie herkomstlanden kunnen over het algemeen tot aan de start van het Zwitserse seizoen in juni aan worden geboden.

De algemene marktomstandigheden zijn in Zwitserland tot nu toe zeer goed geweest. Roberto: "Ook hier zien we een daling van de koopkracht, maar dit uit zich niet in dezelfde terughoudendheid om te kopen zoals in veel andere Europese landen. Ook de prijsstijgingen zijn nog steeds relatief beperkt. Daar kan in de komende maanden echter snel verandering in komen."

Voor meer informatie:
Roberto Iseppi
Iseppi Früchte SA
Weidenstrasse 25
CH-4143 Dornach (SO), Zwitserland
Tel: +41 61 706 93 11   
roberto.iseppi@iseppi.ch 
www.iseppi.ch 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.