Sam Ahilan van FD Berries:

"Ons Mexicaans zachtfruit zal een sterke vraag kennen van februari tot en met april"

De enorme groei die het Mexicaanse FD Berries doormaakt gaat gepaard met uitbreidingsplannen om in maart iets meer dan 300 hectare te bereiken. Daarnaast legt het ook in Sebring, Florida, 40 hectare aan voor de teelt van blauwe bessen. Sam Ahilan, CEO van FD Berries, zegt dat het altijd de bedoeling was om een Amerikaans-Mexicaanse teler te zijn. Het bedrijf test ook een aantal zachtfruitrassen met commerciële partners en universiteiten, waaronder ‘long cane’ bramen. 


Sam Ahilan (midden) en zijn team in Mexico

"Het is altijd onze bedoeling geweest om een Amerikaans-Mexicaanse teler te zijn. Vorig jaar werd FD Berries USA LLC opgericht en het kocht eind oktober 80 hectare sinaasappelboomgaarden in Sebring. In 2023 zullen we 40 hectare blauwe bessen planten. We zijn verheugd om de teelt- en oogstmethoden voor blauwe bessen te zien in Noord-Amerika. We zijn van plan om 1,8 tot 2,2 miljoen kilo zachtfruit op onze teeltfaciliteiten te oogsten. Onze blauwe bessenoogst zal dit jaar naar verwachting uitkomen op 1,25 tot 1,35 miljoen kilo", zegt Ahilan. 

De enorme groei van FD Berries wordt ondersteund door het feit dat Ahilan ook eigenaar is van het Amerikaanse FibreDust, een kokossubstraatfabrikant met vestigingen in India, Sri Lanka en Mexico. "De sleutel tot succes is een sterke samenwerking en de bereidheid om bij elke uitbreiding te experimenteren met een grote verscheidenheid aan zachtfruit. Dit omvat blauwe bessen, frambozen en bramen", zegt Ahilan. 

"FD Berries is in mei 2018 van start gegaan met een project van 40 hectare. Sindsdien hebben we meerdere uitbreidingen gedaan met elk kwartaal een nieuwe teeltfase, maar vaak ook sneller dan dat. Volgens de huidige uitbreidingsplannen zal FD Berries tegen eind maart 2023 op meer dan 300 hectare zachtfruit uitkomen. Bij FD Berries worden veel blauwe bessenrassen geteeld, zoals Biloxi, Ventura, Victoria, Bianca, Sekoya Pop, Beauty en Atlas."

Naast blauwe bessen teelt FD Berries vele frambozenrassen, waaronder Adelita, Enrosadira, Bella, Malu, Sarafina, Primalba en Rafiki. Het bedrijf teelt ook bramen met de nadruk op de rassen Cado, Ouchita, Von en Sultana, evenals bramen van de University of Arkansas. Deze rassen worden getest voor commerciële productie. "Onze strategie is om ons te concentreren op grote handelsbedrijven zoals Northbay Produce, Alpine Fresh, Berry World en ons eigen merk FD Berries", legt Ahilan uit.

Hij zegt dat de Mexicaanse staat Jalisco de komende 12 tot 16 weken zal domineren wat betreft de kwaliteit van blauwe bessen voor de Noord-Amerikaanse markt. "We zullen meer dan 1,6 miljoen kilo zachtfruit naar Noord-Amerika verschepen en ook kleinere volumes naar Europa, Japan en Singapore. We verwachten een sterke vraag naar ons zachtfruit in de periode van februari tot en met april voor alle bessensoorten, met beperkte concurrentie. In 2022-2023 zal ons aanbod bestaan uit ongeveer 60% blauwe bessen, 25% frambozen en 15% bramen", zegt Ahilan.

Terwijl FD Berries de expansie in de VS voortzet, blijft investeren in nieuwe rassen de topprioriteit, samen met het bedienen van de klanten. "We zijn een van de weinige bedrijven die in ‘long cane’ bramen investeren in samenwerking met Northbay Produce en de University of Arkansas. We investeren ook veel in het testen van meerdere frambozenrassen, vooral via Europese veredelaars. We gaan in Sebring experimenteren met Sekoya Pop en Beauty, maar ook met vele andere rassen van de University of Florida", besluit Ahilan. 

FD Berries exposeert op Fruit Logistica: Hal 22 A-20.

Voor meer informatie:
Sam Ahilan
FD Berries
Tel: +1 860 613 0077 (VS)
Sam.ahilan@fibredust.com 
www.fdberries.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.