Hugo Jongejan, Kwekerij LOF:

"Vooruitzichten witlofmarkt beter dan zeer moeizaam verlopen 2022"

Tholen - De witlofsector maakte in 2022 een moeilijk jaar door. "De prijs was vorig jaar slecht tot en met de oogst van de nieuwe wortelen. Vanaf oktober werden de prijzen wat beter", constateert directeur Hugo Jongejan van Kwekerij LOF uit Espel. "Veel telers gingen lang door in de oude pennen. Inmiddels is een groot deel al wel over op nieuwe pennen."

"De laatste drie maanden heeft de prijs zich redelijk goed ontwikkeld. Op de veiling in België werd de witlof deze week voor een prijs rond de 1,80 euro verkocht, Nederland hobbelt nog iets achter de markt aan", constateert Hugo. "De huidige prijzen hebben we echter ook wel hard nodig. Door de stijgingen van alle kosten is de witlof een stuk duurder geworden. Een witlofprijs rond de 1,40 euro hebben we nu echt nodig gedurende het jaar en daar komen ook de kosten voor verpakking en transport nog overheen. Op het moment dat we nog zo'n jaar krijgen als afgelopen jaar, dan ontstaan er veel problemen!"

Overigens heeft Hugo er vertrouwen in dat de marktprijzen op een hoger niveau zullen liggen. "Er is dit jaar een tekort aan witlofwortelen, dus de kaarten zijn heel anders geschud. Hier in de Noordoostpolder hebben we een gemiddelde oogst, maar de oogst in met name Frankrijk, Duitsland en België van de witlofwortelen is ontzettend tegengevallen. Maar het blijft altijd afwachten wat dat met de markt doet. Ik verwacht zeker een ander jaar, maar dat komt ook omdat het vorig jaar heel slecht was."

Over de consumptie van witlof maakt de eigenaar van Kwekerij LOF zich geen al te grote zorgen. "Tot een paar jaar geleden zagen we een dalende trend in de consumptie, maar de laatste jaren blijft de consumptie redelijk stabiel." De markt voor de - nog exclusievere - roodlof fluctueert volgens Hugo nog veel sterker dan de witte variant. "In het laatste gedeelte van vorig jaar was de productie niet optimaal en schoot de vraag omhoog, maar nu zijn de producties weer op niveau en dat zie je meteen terug in de prijzen."

Voor meer informatie:
Hugo Jongejan
Witlofkwekerij LOF.
Tel: +31 (0)527 271 375
hugo@witlofkwekerijlof.nl 
www.witlofkwekerijlof.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.