Synergo gaat Suriname helpen met optimalisatie van groentenverwerking

Synergo gaat de Surinaamse regering helpen met de optimalisatie van de groentenverwerking in het land, zo meldt het bedrijf op LinkedIn. "De Surinaamse regering was specifiek op zoek naar een Europees expert in voorbehandeling- en diepvriesprocessen voor groenten en fruit. Ze willen namelijk in Surinaamse een modern verwerkingsbedrijf realiseren om zo hun groenten geschikt te maken voor de internationale diepvriesmarkt. Er was dan ook direct een logische klik met Synergo, omdat wij dit specialisme bezitten", zo vertelt senior consultant Klaas-Willem Barten.


Foto LinkedIn Synergo

Een afvaardiging van het bedrijf reisde vervolgens naar Suriname om informatie te verzamelen. "We wisten per dagdeel precies wat we wilden doen en wie we wilden spreken. Maar dat liep even anders. In Suriname loopt niets zoals je verwacht. Dat was voor mij best even wennen. Maar uiteindelijk, aan het eind van de week, waren wel alle doelen bereikt."

En dus ging Synergo aan de slag met de 'frozen food facility'. "Dit lijkt in veel aspecten natuurlijk op de Nederlandse versie. Toch zijn er ook verschillende factoren die voor uitdagingen zorgden:

  • Aanvoer van producten
    "De aanvoer van producten is in Suriname bijvoorbeeld anders. In plaats van vrachtwagens vol product, komt het product daar met enkele zakken of kratten tegelijk binnen vanuit vele tientallen kleinschalige telers."
  • Omgevingsfactoren
    "Je wilt het verwerkingsbedrijf bovendien zo dicht mogelijk in de buurt van die telers hebben, zodat het product na de oogst zo snel mogelijk verwerkt kan worden. Dat betekent dat het verwerkingsbedrijf midden in landelijk gebied komt te staan, waar geen elektriciteit en verharde wegen zijn en onvoldoende drinkwater van de juiste kwaliteit is."
  • Product
    "En dan is er nog het product. Het gaat bijvoorbeeld om sopropo, okra en kouseband. Die producten invriezen, wordt nog nergens anders gedaan. Dus moesten we onderzoek doen naar de juiste voorbehandeling, zoals de temperaturen en duur van blancheren en koelen van het product. Mijn collega’s Mariëlla en Lore en ik hadden de uitdaging om al deze factoren in het ontwerp te verwerken. Dat maakte het voor ons een super interessante opdracht."

Men wil deze eerste faciliteit als aanjager gebruiken voor een grootschalige professionalisering van de gehele keten van teler tot markt. "Het doel is om meer van deze verwerkingsbedrijven door het hele land te realiseren. Hierdoor kunnen we indirect de levensstandaard van een grote groep mensen verbeteren."

Presentatie aan Surinaamse president en minister
"Kort voor de feestdagen presenteerden we ons plan aan de president van Suriname en de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Een bijzondere ervaring, omdat je enerzijds te maken hebt met formele protocollen, maar anderzijds ook uitgenodigd wordt voor informele momenten", vervolgt Klaas-Willen. "In Suriname speelt de relatie namelijk een grote rol in zakendoen. Zo ontdekte ik dat de minister dezelfde humor heeft als ik en stond ik te feesten en dansen met de Surinaamse projectmanager op een verjaardagsfeestje. De volgende dag is het dan wel weer gewoon back to business en dien je je opnieuw aan de geldende regels te houden."

Het project wordt door het bedrijf uit Goes echt als een avontuur beschreven. "Straks begint de realisatiefase. Dan verandert het A4-tje in een compleet gebouw van 5.000 vierkante meter. Zo supergaaf om iets wat als vaag idee in ons hoofd is begonnen, met zoveel mensen te realiseren en samen bij te dragen een grotere afzetgarantie voor telers en een betere Surinaamse economie. Echt bizar mooi om daar onderdeel van te mogen uitmaken!"

Voor meer informatie:
Synergo
Stationspark 36
4462 CG Goes
+31 (0)113 235 100
info@synergo.com 
www.synergo.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.