Het nieuwe gemberseizoen is begin oktober begonnen met de oogst. Het volrijden van de bewaring is voltooid en de export is gestart. Als gevolg van de lage gemberprijs van vorig jaar en de inkrimping van het areaal is de oogst dit seizoen aanzienlijk gedaald. Het tekort aan aanbod op de markt heeft geleid tot de recente stijging van de gemberprijzen.

Manager Wang is van de gemberexporteur, Shandong Zhuoyi Import and Export. Hij liet de recente markt- en exportsituatie zien. "Momenteel is de gemberprijs erg hoog. Ten eerste, omdat de totale gemberteelt in 2022 met 30%-40% is gedaald is er minder aanbod op de markt. Ten tweede, als gevolg van de zware regenval in de belangrijkste teeltgebieden van Shandong waar gember wordt geteeld van half juli tot half augustus, is de algemene kwaliteit dit seizoen niet zo goed als voorheen en zijn de prijzen van klasse 1 producten relatief hoog. "

"Momenteel is er een grote vraag naar gember bij Europese klanten en het zal tijd vergen voordat zij de hoge prijs accepteren. Wat de prijs betreft, is de wisselkoers van de RMB ten opzichte van de Amerikaanse dollar onlangs drastisch veranderd op de gembermarkt. Momenteel bedraagt de prijs FOB Rotterdam van 10 kg luchtgedroogde gember ongeveer € 2078 per ton."

Over de verwachtingen voor de gembermarkt in de komende weken zei Wang: "Ik denk dat de gemberprijs zal blijven stijgen. Ten eerste gaat de Chinese markt geleidelijk open, de binnenlandse marktvraag in China is toegenomen en de daling van nieuwe oogsten heeft geleid tot hoge prijzen. Ten tweede zijn de kosten van de zeevracht in principe gestabiliseerd. Momenteel is de prijs van de haven van Qingdao naar Rotterdam gedaald tot € 1889 per container, waarmee hij in feite terugkeert naar het normale niveau."

Voor meer informatie:
Mr. Wang
Shandong Zhuoyi Import and export Co., Ltd.
+8613213293300///+8617362151011
wangjunjie@shangzhuofood.com