Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vaak op vroegere sinaasappel- en clementinepercelen

Avocadoteelt Valencia groeit jaarlijks 600 ha

Momenteel telt de Valenciaanse Gemeenschap (provincies Valencia, Castellón en Alicante) 2.800 hectare avocado. "De voorbije jaren is het areaal er met 600 hectare per jaar gegroeid", zegt Celestino Recatalá, vicevoorzitter van de Valenciaanse telersvereniging Ava-Asaja en voorzitter van Asoproa (Vereniging van Avocadotelers). In veel gevallen hebben de avocado’s er de citrusteelt vervangen.

Volgens de voorzitter zijn er twee belangrijke redenen aan te wijzen: de lagere plaagdruk en de hogere verkoopprijzen. Voor een kilo avocado wordt gemiddeld € 2,40 betaald, voor citrus ongeveer € 0,40. Natuurlijk is de teelt en de opbrengst helemaal anders – een hectare avocado levert zo'n 15.000 kilo product op, terwijl dat bij citrus dubbel zo veel kan zijn – maar dan nog is de avocadoteelt veel rendabeler.

Toch zijn er ook uitdagingen. Naast het gebrek aan water in bepaalde gebieden, zoals Málaga, is een van de grootste problemen de wereldwijde concurrentie, aangezien de avocadoteelt in meerdere landen fors uitbreidt, zoals onder meer in Kenia, Marokko of Colombia.

Een andere uitdaging is het overbruggen van de afstand tussen teelt en consumptie. In meerdere Europese landen koopt elke inwoner twee kilo avocado's per jaar, terwijl dat in Spanje slechts 1,2 kilo bedraagt. Momenteel ligt de consumptie in Spanje rond de 55 miljoen kilo. Men verwacht dat dit cijfer in de komende jaren 80 miljoen kilo kan bereiken, wat nog altijd minder is de huidige opbrengst in Spanje (90 miljoen kilo).

Bron: levante-emv.com

Publicatiedatum: