Rosario Larrain van Prunesco:

"Er komt een goed seizoen aan voor de Chileense gedroogde pruimen"

Sinds een paar weken zijn de D'Agen pruimen in Chili nu mooi aan het groeien. Het zijn die pruimen die na een droogproces naar meer dan 70 landen worden geëxporteerd.

"Tot nu toe gaat alles goed. De bloei is normaal geweest, niet zo overvloedig als vorig jaar, toen milde temperaturen zorgden voor het ontluiken van veel bloemen", vertelt Rosario Larraín, teelttechnicus bij Prunesco, gespecialiseerd in het D'Agen ras, en lid van het Technisch Comité van Chileprunes.

Tot de eerste dagen van november waren de pruimentelers in Chili nog bezig de bomen aan het uitdunnen. Er werd bepaald dat op zo’n 15 à 20% van de percelen vruchten konden worden weggenomen. "Het ideale productieniveau moet je bepalen in functie van de gewenste maatvoering. Er moet daarbij rekening worden gehouden met het productiepotentieel, de status van het gewas en de voedingsmogelijkheden. We kijken ook naar de afzetmogelijkheden en -voorwaarden, en op basis daarvan bepalen we hoe veel we snoeien in de bomen."

"Het huidige seizoen ziet er goed uit", zegt Rosario. Uitdunnen in 15-20% van de boomgaarden is niet overdreven. Bijna driekwart van de boomgaarden in de provincie Colchagua, waar het grootste deel van de D'Agen pruimenteelt in Chili zich bevindt, heeft een normale hoeveelheid vruchten hangen. Slechts 5% heeft een slechte bloei gekend en heeft dus te weinig fruit in verhouding tot het potentieel.
"Er zijn over het algemeen minder vruchten dan vorig jaar, maar de maatsortering is beter. Het fruit groeit erg goed", vertelt de expert.

In Chili begint de oogst van pruimen die voor het droogproces bestemd zijn normaal gezien tussen 5 en 8 februari. "We zijn er dus nog niet. We kunnen nog geen victorie kraaien. Maar tot nu toe gaat alles goed: de bloeiperiode was goed, we hebben voldoende regen gehad, de bodem heeft genoeg water geabsorbeerd, we hebben geen tekort aan arbeidskrachten gehad in de uitdunningsfase, er was geen strenge vorst, maar wel een flink aantal koude-uren en ook tijdens de vruchtzetting waren de weersomstandigheden gunstig."

Voor meer informatie:
Prunesco
Avda. Ramón Subercaseaux 1712
Pirque (Santiago) - Chili
Tel: +56 2 2489 0000
www.prunesco.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.