Brazilië heeft in 2021 een recordhoeveelheid fruit geëxporteerd

De Braziliaanse fruitexport heeft in 2021 een record gevestigd, zowel qua hoeveelheid als qua inkomsten: meer dan € 1,2 mld, 20,3% meer dan de waarde van de export in de twaalf maanden van 2020. De totale hoeveelheid naar het buitenland geëxporteerd fruit bedroeg 1,2 mln ton, 18,1% meer dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Tot het fruit dat Brazilië in 2021 het meest heeft geëxporteerd behoren mango's, met € 239 mln, oftewel 20% van de totale export in dat jaar; meloenen, met € 159 mln, oftewel 14%; druiven, met € 155,9 mln en 13%; noten en kastanjes, met € 150 mln en 13%; citroen en limes, met € 118 mln en een aandeel van 10%.

De export van Braziliaans fruit in 2021 was voornamelijk bestemd voor de Europese Unie (48%), de Verenigde Staten (16%), het Verenigd Koninkrijk (14%), Argentinië (4%) en Canada (3%).

Volgens gegevens van het Braziliaanse secretariaat voor buitenlandse handel heeft Brazilië dit jaar (van januari tot september) 614.000 ton fruit geëxporteerd, een daling van 16,7% ten opzichte van dezelfde periode in 2021.

Zie hieronder het trackrecord van de Braziliaanse fruitexport in containers van januari 2019 tot september 2022. De gegevens zijn afkomstig van DataLiner.

Fruitexport van | januari 2019 - september 2022 | TEU's

Wat de inkomsten betreft, werd bijna € 565 mln opgehaald, een daling van 16,1%. Hoewel de laatste maanden van het jaar traditioneel intens zijn in termen van leveringen van belangrijk fruit voor de Braziliaanse export (zoals mango's, meloen, watermeloen en druiven), verwacht de sector geen volledig herstel van de lagere prestaties tot nu toe.

"Veel factoren verklaren de slechtere prestaties dit jaar, waaronder het protest van de federale belastingcontroleurs, dat belemmeringen opleverde in strategische afdelingen voor de sector. Ik denk dat de fruitmarkt volgend jaar zal groeien, vooral als we maatregelen nemen om de markt te versterken," aldus Pizzamiglio.

Verschillende factoren belemmerden het scenario van 2022, waaronder de oorlog, waarbij het economische embargo dat verschillende landen aan Rusland oplegden (vanwege de invasie in Oekraïne) leidde tot een overschot aan fruit bij traditionele afnemers in Brazilië, waaronder de Europese Unie. Bovendien verhoogde de oorlog de meststofprijzen, waardoor de teeltkosten in Brazilië stegen en het concurrentievermogen van enkele fruitsoorten werd beperkt.

De logistieke beperking was een andere verzwarende factor; het gebrek aan schepen en containers en de hoge vrachttarieven (over zee en over de weg) beperkten de handelsmogelijkheden in 2022. De prijs van het meeste fruit werd niet in dezelfde mate aangepast als het voor kosten geverifieerde voorschot, met lagere marges tot gevolg. Ook de wisselkoers beperkt de winstgevendheid voor de exporteurs in 2022.

"Bovendien werd het einde van het jaar gekenmerkt door wisselkoersvolatiliteit, wat de Braziliaanse fruittelers zorgen baart. We zullen in de gaten moeten houden hoe de buitenlandse markt reageert, vooral gezien de toegenomen spanningen in het Europese militaire conflict," besluit de leidinggevende.

Bron: www.datamarnews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.