Christian Kaufmann, directeur van Naturkost Schramm Import-Export

Stabiele prijzen, beperkte vraag naar biologische gember

Gember staat bekend om zijn gezonde eigenschappen en is als specerij populair in de horeca, maar sinds enkele jaren ook steeds meer bij de mensen thuis. Christian Kaufmann, directeur van Naturkost Schramm Import-Export uit Appenweier, biedt hoofdzakelijk gember uit Peru aan, hoewel er ook af en toe gember uit Duitsland wordt aangeboden. "Wij bieden 1,5 tot 2 ton gember per week aan. Op de kwaliteit valt in principe niets aan te merken, hoewel er aan het begin van de zomer lichte kwaliteitsproblemen waren", aldus Christian. 


Christian Kaufmann. Foto: Naturkost Schramm Import-Export GmbH 

Gember uit Duitsland
Tijdens de coronajaren was er een extreem grote vraag, toen bedroeg het verkoopvolume twee tot drie keer het huidige, reguliere verkoopvolume. "Gember is ook al lang geen exoot meer, maar maakt inmiddels deel uit van de dagelijkse consumptie. Gember wordt ook in de vorm van puree of gembershots gebruikt." Christian zegt dat de prijzen stabiel zijn, met twee tot drie schommelingen per jaar. Naturkost Schramm biedt het hele jaar door gember aan. "In de zomerperiode, oftewel van half juni tot en met augustus, verliep de verkoop vrij traag."

Sinds enkele jaren is er echter ook gember die in Duitsland geteeld wordt. "Bedrijven zoals Reichenau-Gemüse aan de Bodensee bieden gember aan. De verse Duitse gember moet echter snel verkocht worden, aangezien deze anders snel bederven kan. Wij bieden eerder kleinere hoeveelheden Duitse gember aan", aldus Christian. De prijs van Duitse gember is ongeveer drie tot vier keer zo duur als die van geïmporteerde gember die per schip naar Duitsland komt. 

Sterke afname van ingevlogen goederen
Ingevlogen producten, zowel als het om gember als andere producten gaat, zijn de afgelopen jaren afgenomen. "In het afgelopen jaar kochten de klanten vrijwel alles tegen elke prijs. Nu moeten de telers goed nadenken wat zij in de toekomst zullen planten. De telers van overzee lijken eerder af te zien van alle risicovolle producten."

De afzet op de biologische markt neemt weliswaar over het algemeen af, maar dit hangt ook samen met de uitzonderlijke jaren 2020 en 2021. "De huidige omzetcijfers zijn in principe weer meer in lijn met de inkomsten van 2019", aldus Christian.

Voor meer informatie:
Christian Kaufmann
Naturkost Schramm Import-Export GmbH
Industriestraße 5 a
D-77767 Appenweier, Duitsland
Tel: +49 (0)7805 9668 20
info@schramm-naturkost.com
www.schramm-naturkost.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.