Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Athol Currie - The Fruit Farm Group South Africa

Avocadoseizoen KwaZulu-Natal eindigt na late start

"De meeste avocadotelers in Kwazulu-Natal beëindigen hun seizoen. Helaas verstoorde de staking in de haven het eind van wat we hoopten dat een verlengd exportseizoen zou worden. Grote oogsten in Israël en Spanje zorgden voor een vertraagde start van de oogst in een aantal regio's, wat weer gevolgen had voor KwaZulu-Natal. In sommige gebieden startten we 6 weken tot 2 maanden later dan normaal," zegt Athol Currie, regional manager van de subtropische activiteiten bij The Fruit Farm Group.

"Sommige avocadotelers zullen hun oogst naar december verplaatsen dit seizoen."

Athol Currie van The Fruit Farm Group South Africa (foto door Carina Wessels, Blue North Sustainability)

De combinatie van lang laten hangen, timing van de schepen en verlengde vaartijden droeg ook bij aan de uitdagingen van dit seizoen. Hij merkt op dat de lokale prijs voor avocado's de laatste weken iets verbeterd is.

De uiteindelijke exportcijfers voor de Zuid-Afrikaanse avocadosector zullen waarschijnlijk uitkomen tussen de 16,5 en 17 miljoen kartons à 4 kg.

"Er komen nieuwe beplantingen aan, maar de volumes zijn nog steeds lager dan in het recordjaar 2018. Met grotere volumes van de meeste grote wereldwijde spelers is er een grote stijging van fruit dat terechtkomt op de Europese markt, " zegt Athol, die dit seizoen als het meest uitdagende avocadoseizoen dat hij zich kan herinneren sinds 1998.

Waterford Farm in Richmond, Kwazulu-Natal Midlands, waar sinds 8 jaar geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt (foto aangeleverd door TFFGSA)

Sterke dollar tegenover de euro
"De gestegen kosten van het op de markt brengen van fruit, inclusief de inputkosten, zijn zorgwekkend. We hebben flinke prijsstijgingen van meststoffen en chemicaliën, evenals bij brandstof en transportkosten naar pakhuizen, distributiecentra en havens. Ook de prijzen van verpakkingen zijn sterk gestegen. En ook al realiseren we ongeveer dezelfde verkoopprijzen in euro's in vergelijking met de afgelopen 5 of 6 jaar, de stijgende kosten hebben de prijs voor veel telers flink aangetast."

"De stijgende Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro en een verzwakkende rand is een afwijking die we niet eerder hebben gezien - al onze verzendkosten zijn in dollars. Een sterke dollar tegenover de euro heeft de perfecte storm gecreëerd die het resultaat voor de telers nog verder beïnvloedt."


Hoge kosten stimuleren minder gebruik chemische stoffen
Athol zegt dat hij graag denkt dat de sector aan de onderkant van de spreekwoordelijke hockeystick staat. "Ik denk niet dat we terug zullen gaan naar de top van stick en dat we ons zullen moeten aanpassen aan het nieuwe normaal. We moeten echt op onze kosten letten; we moeten slim nadenken over hoe we op teeltniveau kunnen besparen. We moeten beginnen bij onze boomgaarden."

Avocodo's inputkosten relatief lager dan andere gewassen
"Avocado's zijn minder vatbaar voor ziektes en plagen en het gewas leent zich van nature voor een zachtere aanpak. Omdat avocado's niet rijpen aan de boom en ze een extreem laag natuurlijk suikergehalte hebben, zijn ze geen aantrekkelijke gastheer voor insectenplagen."

Op de Waterford Farm van The Fruit Farm Group in Richmond, KZN, zijn al 8 jaar geen gewasbeschermingsmiddelen gespoten, en hij heeft geaccepteerd, zegt hij, dat de tussenrijen in de boomgaard er misschien wat slordig uitzien nu hun zorgvuldig geselecteerde groene gewassen de boomgaardbodem overnemen.

Op dit moment doen ze proeven met het integreren van grazers, zoals runderen en schapen, in de boomgaarden, wat de afhankelijkheid van kunstmest en chemische middelen nog verder zal doen afnemen.

Voor meer informatie:
Athol Currie
The Fruit Farm Group South Africa
Tel: +27 33 212 1264
athol@tffgsa.co.za
www.thefruitfarmgroup.com

Publicatiedatum: