Minder avocado’s in hele Middellandse Zeegebied

Spaans mangoseizoen eindigt met lagere prijzen

Het mangoseizoen in Málaga is praktisch voorbij. De prijzen lagen over het algemeen onder het gemiddelde van vorig jaar, wat toe te schrijven valt aan de concentratie van kleine maten in de piekperiode.

"Het is een ingewikkeld seizoen geweest", zegt Domingo Medina, voorzitter van de Spaanse Vereniging voor Tropisch Fruit. "De oogst begon eerder dan gebruikelijk, want het fruit was vroeger rijp door de hittegolven. In de eerste weken van september kwamen er veel Osteen mango's van klein kaliber op de markt. De kleine maatsortering heeft alles te maken met het gebrek aan regen en irrigatiemogelijkheden. Veel supermarktketens hadden geen oog voor deze maten en dat duwde de prijzen naar beneden."

"Eind september realiseerden de grote retailers zich dat de consument deze maten wel smaakte, want de kwaliteit was tenslotte uitstekend dit jaar. Medio oktober begon er gebrek aan product te komen en nam de vraag toe. Het gevolg was dat de prijzen stegen, maar toch niet genoeg om boven het gemiddelde van vorig jaar uit te komen, toch niet voor de kleine en middelgrote maten. Voor de grotere maatsortering waren de prijzen vergelijkbaar met die van vorig jaar", vertelt Domingo Medina.

Dit jaar heeft de Spaanse Vereniging voor Tropisch Fruit het Mango de Málaga-label gelanceerd, dat erin geslaagd is de belangrijkste telers en handelsbedrijven te verenigen om de kwaliteit van de Spaanse mango's op de internationale markt in de verf te zetten. "Dit is ons eerste seizoen met het label en we hebben nog niet de balans kunnen opmaken van wat de meerwaarde is geweest, maar de sector is alvast enthousiast en het keurmerk is goed ontvangen bij de grote supermarktketens. De meeste teelt- en handelsbedrijven hebben zich al aangesloten bij dit merk", benadrukt de voorzitter van deze organisatie.

Prijsstelling Hass-avocado’s
Wat de avocado’s betreft, verwacht Domingo Medina 25 à 30% minder product dan vorig jaar. "Op dit moment worden de rassen met groene schil geoogst, zoals Bacon en Fuerte. Die zijn goed voor ongeveer 10-15% van de Spaanse avocadoteelt. Hoewel sommige telers al Hass-avocado's aan het oogsten zijn – maar dat is eigenlijk voor hun tijd –, zullen pas vanaf medio november grotere hoeveelheden beschikbaar komen. Op dat moment zullen we ook beter zien in welke richting de prijzen uitgaan", zegt hij.

In de Axarquía-streek in de provincie Málaga, het belangrijkste avocadoteeltgebied in Spanje, wordt de grootste opbrengstdaling opgetekend, maar ook aan de kust van Granada zullen er minder avocado’s worden geoogst. Hoewel de opbrengst dit jaar in alle teeltgebieden lager zal uitvallen, zullen de jonge aanplanten in Cádiz, Huelva en de Valenciaanse Gemeenschap de daling in de Axarquía-streek toch enigszins compenseren.

"Ook de andere teeltlanden in het Middellandse Zeegebied verwachten kleinere opbrengsten, vooral onze directe concurrenten Israël en Marokko. Het is nu afwachten hoe de Mexicaanse, Colombiaanse en Chileense export naar Europa zich zal ontwikkelen, gezien de logistieke uitdagingen en de hoge kosten", geeft Domingo Medina aan.

Voor meer informatie:
Asociación Española de Tropicales
Avda. Condado de Huelva, 9
29740 Torre del Mar (Málaga) - Spanje
Tel: +34 952 96 58 24 
Mob: +34 660 611 200

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.