"Vraag naar Poolse appels is toegenomen, vooral op Aziatische markt"

Het huidige Poolse appelseizoen heeft een aantal problemen moeten overwinnen, zegt Adam Malengiewicz, sales manager voor de Poolse appelexporteur Ewa-Bis: "Het appelseizoen van 2022 is sterk beïnvloed door de oorlog in Oekraïne. Deze oorlog heeft bijgedragen tot een vermindering van het aantal seizoenarbeiders voor het plukken van appels, wat weer tot gevolg had dat de appeloogst langer duurde. Een ander belangrijk aspect dat door de oorlog is veroorzaakt, is de enorme stijging van de energiekosten. De verkoop van appels begon met het ras Gala. Bijna 90% van de appels werd geëxporteerd naar landen in het Midden-Oosten."

Malengiewicz stelt dat ze een toename van de vraag uit het Midden-Oosten zien. "De totale volumes in Polen liggen ongeveer 6% hoger dan vorig jaar. Dit seizoen zagen we een toename van de verkoop van appels aan de markt in het Midden-Oosten, en ondanks de moeilijkheden - zoals een verminderde afname door de Egyptische markt - bestelden onze andere klanten vergelijkbare hoeveelheden appels bij ons."

Niet alleen de markt in het Midden-Oosten is booming, ook op de Aziatische markt ziet Ewa-Bis een interessante kans: "De vraag naar appels is toegenomen, vooral op de Aziatische markten. Dit wordt voor ons een interessante afzetmarkt, die we dit jaar willen ontwikkelen. Het is een markt die het waard is om in te investeren," legt Malengiewicz uit. "Op de Aziatische markten zullen de vertragingen in de containers echter problematisch zijn. Helaas hebben we daar geen goede oplossing voor, hoewel we proberen te werken met goede vervoerders die onze behoeften begrijpen. Voor langeafstandszendingen kiezen we appels met specificaties die aan deze markt zijn aangepast."

"Ik denk dat het voor de appelsector gunstig zou zijn als de betalingsvorm in Egypte zou veranderen. Op dit moment maken de banken van Egypte het moeilijk of bijna onmogelijk om onze appels naar deze markt te exporteren. Ik verwacht dat de beschikbaarheid van kwaliteitsappels ons in staat zal stellen om tegen het einde van het jaar naar deze verre markten te exporteren, en ik hoop dat we  vertragingen in het containervervoer kunnen vermijden," besluit Malengiewicz.

Voor meer informatie:
Adam Malengiewicz
Ewa-Bis Sp. z o.o.
adam.malengiewicz@ewabis.com.pl 
www.ewabis.com.pl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.