Perenmarkt verloopt redelijk, appelmarkt uiterst moeizaam

"Als we de Aziatische markt willen veroveren, zullen we andere variëteiten moeten planten"

Tholen - Voor de peren ziet het er redelijk goed uit op de markt. "Althans zeker voor telers die mooie maten hebben kunnen plukken, zijn de prijzen aanvaardbaar te noemen. De situaties voor kleinere peren, wegens gebrek aan irrigatie, ligt wat moeizamer. De verkoop loopt desalniettemin over het algemeen vlot door", vertelt Kris Wouters van Fruithandel Wouters.

De QTee® peren zijn bij de fruithandel al volledig uitverkocht. "Volgende week is dat volledig gedaan. Hierbij waren we in het begin van het seizoen nog bang voor de verkoop. Men let toch wat meer op de portemonnee en over het algemeen liggen clubvariëteiten in een hoger prijssegment. Tot onze verbazing hebben we echter met dezelfde volumes dezelfde prijzen als verleden jaar kunnen maken", legt de handelaar uit.

Wat betreft Conference is de situatie iets moeizamer, maar is er, zo stelt Kris, toch ook niet veel te klagen. "Alle bestemmingen waar we normaliter verkopen, gaan goed. Italië heeft grote problemen met de het warme weer. Bovendien komen er ook uit Spanje een stuk minder peren, wat in ons voordeel werkt. We hebben echter een grotere oogst dan vorig jaar, dus mag er ook echt niks gebeuren. Vorig seizoen zag het er ook prima uit, maar toen brak de oorlog uit. Nu moet het vlot blijven verkopen, anders wordt het wel een probleem. Het ziet er echter op het moment zeker niet slecht uit."

Als de handelaar naar de appels kijkt, is het daarentegen een volledig ander verhaal. "De prijzen waarvoor de appels op het moment verkocht worden, zijn eigenlijk niet verantwoord. Er zijn simpelweg veel te veel appels op de markt, waardoor het zeker de komende twee maanden nog heel druk gaat zijn. We hopen dat het na Nieuwjaar misschien wel de betere kant op gaat. Er is veel fruit aan de bomen blijven hangen. Bovendien wordt er minder bewaard door de hoge energiekosten, waardoor er bijvoorbeeld veel naar de industrie is gegaan. Dat kan geresulteerd hebben in minder volumes in de frigo en dus minder appels op de markt vanaf nieuwjaar. Het is in deze wereld echter onmogelijk om voorspellingen te doen."

Andere variëteiten om Aziatische te markt te veroveren
Kris komt net terug uit Thailand, waar Fruithandel Wouters met een stand aanwezig was op de Asia Fruit Logistica. "Of het een succesvolle beurs is, weet je pas als je er goede klanten aan over houdt, maar het was heel interessant om te spreken met mensen uit de verschillende Aziatische landen. Het is een hele andere wereld dan hier. Waar in Europa economisch alles bergafwaarts lijkt te gaan, zit het daar in de lift. Bovendien wordt er zeer veel op gezondheid gelet, waardoor groenten en fruit dus uitermate populair zijn. Het was mooi om een beeld te krijgen van de culturen in bijvoorbeeld Thailand, Vietnam en Indonesië."

De exporteur kijkt dan ook met veel interesse naar de Aziatische markt, waar zeker potentie ligt, zo bevestigt hij. "Dit is echter niet per se zo voor de hand liggend als men over het algemeen denkt. Ik heb gemerkt dat er zeer specifieke eisen zijn voor de appels en peren. Dikwijls kiezen ze voor variëteiten, die wij niet altijd als eerste keuze hebben. Qtee kunnen we over het algemeen nog wel goed verkopen in landen als China of Vietnam, maar de ruwschilligheid van de Conference voldoet esthetisch gezien niet voor Vietnam of Indonesië. In China was dit in eerste instantie ook het geval, maar dit is wel omgebogen. Voor Vietnam zijn we hier daarentegen nog mee in de beginnende fase."

"De Envy uit Nieuw-Zeeland wordt daar dan weer wel heel duur verkocht. Een appel die over het algemeen qua kleur en presentatie helemaal niet zo mooi is, maar de smaak is echt wat de consumenten daar wensen. Mijn conclusie na de afgelopen beurs is dan ook dat we andere variëteiten zullen moeten planten als we die markten willen gaan veroveren", legt Kris uit.

Het besluit om deze stap te wagen neemt echter weer de nodige risico's met zich mee. "Als we iets gaan planten, wat moeilijk verkoopt in Europa, moet je heel zeker weten dat de Aziatische markt open voor je blijft. We zagen het met Rusland; een markt kan opeens wegvallen. Bovendien is het moeizaam om betrouwbaar te leveren met het huidige containertransport. Deze is heel duur en levert nog weleens de nodige vertragingen op. Er zitten veel haken en ogen verbonden aan de export naar de Aziatische markt. Er ligt veel potentieel, maar persoonlijk durf ik al mijn eieren nog niet in dit mandje te leggen."

Voor meer informatie:
Kris Wouters
Fruithandel Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen
+32(0)475283696
kris@woutersfruit.be  
www.woutersfruit.be   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.