De oogst van mango’s in Andalusië duurt dit jaar langer dan ooit tevoren. Door de goede temperaturen en het uitblijven van slecht weer kon veel fruit aan de bomen blijven hangen. En de telers zijn de voorbije twee weken verrast geworden met prijzen die wel oplopen tot € 1,75 per kilo. Dat is drie keer zo veel als ze drie weken geleden ontvingen.

Eerder deze week benadrukten vertegenwoordigers van de telersverenigingen het belang van het massale protest van begin oktober, toen het fruit niet eens € 0,50 per kilo haalde, voor de gebouwen van een plaatselijke overheidsinstantie in Torre del Mar. "We weten natuurlijk ook wel dat de prijzen niet door de plaatselijke overheid worden vastgesteld, maar het is belangrijk dat de hele samenleving zich bewust is van het drama dat de primaire sector doormaakt", beweert Antonio Rodríguez, secretaris van Coag in Málaga.

Veel telers hadden dit najaar gekozen om de mango’s aan de boom te laten hangen. Het oogsten en verpakken van het fruit kostte meer dan wat er voor werd betaald. Wie nu nog fruit in de bomen heeft dat nog op de markt kan worden gebracht, is weer aan het oogsten geslagen. Maar voor de vroegste rassen is dat niet meer mogelijk. Die zijn niet meer geschikt voor introductie op de versmarkt.

De prijzen zijn in slechts drie weken tijd verdrievoudigd en sommige telers betreuren publiekelijk dat de overheid niet de formule vindt om een minimumprijs te garanderen, ondanks "nieuwe wetten en pogingen om de sector te reguleren".

In het protest van begin oktober werd ook aan de kaak gesteld dat de droogte veel telers had genoodzaakt om tanks met teruggewonnen water bij te kopen om de velden te irrigeren. Dit gegeven heeft in combinatie met de prijsdaling voor al het subtropisch fruit sinds de maand mei de levensvatbaarheid van de sector in de Axarquia-streek en andere delen van de provincie Málaga ernstig bedreigd.

De telers beschuldigden de supermarktketens in de protestactie ervan "de prijsstijgingen die afgelopen maanden in het schap van de middelgrote en grote ketens werden waargenomen niet door te laten sijpelen naar de telers".

Bron: laopiniondemalaga.es