Peru bereikt naar verwachting 20.000 ha blauwe bessenteelt in 2025

Volgens een artikel op agroberichtenbuitenland.nl consolideert Peru zijn positie als 's werelds grootste exporteur van blauwe bessen met 25% van de wereldwijde export. Verwacht wordt dat het land in 2025 20.000 ha teelt zal bereiken.

De omstandigheden aan de Peruaanse kust zijn ideaal gebleken voor de teelt van blauwe bessen; superieure opbrengsten van meer dan 10 ton vergeleken met 8 ton in de VS, gekoppeld aan goede weers-omstandigheden, lagere arbeidskosten en een tegenseizoen dat onbevredigde markten in Europa en de Verenigde Staten bevoorraadt, hebben geresulteerd in een succesformule.

De belangrijkste regio's waar blauwe bessen worden geteeld, zijn La Libertad, Lambayeque, Ancash, Lima en Piura, die vooral in de maanden augustus tot en met december beschikbaar zijn. Geschat wordt dat Peru in totaal 16.000 gecultiveerde ha heeft en naar verwachting 20.000 tegen eind 2025. Een punt dat de opbrengststijging belemmert zijn de hoge kosten per hectare, die kunnen variëren van € 40.000 tot € 70.000, afhankelijk van de complexiteit en de toegepaste technologie. Ondanks de hoge kosten blijven de teelt en export toenemen.

Afbeelding: LAN / LAN ANDES 

Ladingen naar Nederland
In 2021 kwam het grootste deel van de door Nederland geïmporteerde blauwe bessen uit Peru, gevolgd door Chili en Zuid-Afrika. Peru profiteert van het tegenseizoen en de hoogste waarde van de door Nederland geïmporteerde blauwe bessen is in de maanden oktober tot en met december.

In de maanden januari-maart levert Chili het grootste deel van de Nederlandse import, maar over het geheel genomen is de import uit Peru veel groter dan die uit Chili. Op basis van de resultaten van de eerste helft van 2022 wordt verwacht dat dit jaar een vergelijkbaar importpatroon zal worden waargenomen.

Bron: agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.