"Er is wel wat vraag, maar de huidige temperaturen stimuleren natuurlijk de consumptie van clementines niet. Het grootste probleem is echter dat de prijs die we ontvangen niet stijgt en dus de teelt- en verwerkingskosten niet compenseert. En die zijn ten opzichte van vorig jaar minstens verdubbeld. We zijn dan ook genoodzaakt onze leveranciers prijzen te betalen die ver onder hun verwachtingen liggen. Als de situatie niet verbetert, zullen er volgend jaar geen citrustelers meer zijn op wie we een beroep kunnen doen", vertelt Massimo Malagrinò, verkoopdirecteur van Ortofrutta Malagrinò, een bedrijf uit de Zuid-Italiaanse provincie Cosenza dat zich toelegt op de teelt, verwerking, bewaring, verpakking en afzet van citrus, steenfruit en groenten.

Massimo Malagrinò in een citrusboomgaard van het bedrijf (Foto: Valentina Gullo, verleend door Ortofrutta Malagrinò)

"De verkoop van de eerste volumes gaat niet zonder slag of stoot: er is veel aanbod, maar de vraag is er alleen als er prijzen gehanteerd worden die voor ons en de telers de kosten nauwelijks dekken", vervolgt Malagrinò. "De temperaturen hebben de afgelopen dagen pieken van 30°C bereikt en warmte gaat niet samen met citrus. We hebben temperaturen rond de 18°C nodig om plantenziekten te voorkomen. Een groot deel van de oogst komt in kleine maten dit seizoen. Er wordt binnenkort wat frisser weer verwacht en we hopen dan ook dat de verkoop aantrekt, maar de huidige afzet voorspelt niet veel goeds."

"En van de regen raken we in de drup", zegt de ondernemer, verwijzend naar de maatsortering. "Gezien de kosten voor verwerking, verpakking en transport van clementines van maat 4 of 5, verliezen we per kilo minstens € 0,20 met de huidige verkoopprijzen. Prijsstijgingen zijn nodig om alle ketenpartners te laten overleven. We hopen daarom dat het Italiaanse product naar waarde wordt geschat, maar ook de consument zal dus meer moeten betalen. En dus gaat hij minder kopen."


(Foto: Ortofrutta Malagrinò)

Ortofrutta Malagrinò zal nog een kleine week bezig zijn met het ras Caffin en is ondertussen al begonnen met de verwerking en afzet van de Comune clementine, het topproduct in deze periode van het jaar. "Op sommige percelen heeft de Comune clementine al een Brix-waarde van 14 graden bereikt en is de kleuring al voor 70-80% voltooid. Het seizoen duurt nog tot midden of eind januari en daarna is het de beurt aan het late ras Hernandina." 

Het doel is om stevige voet aan grond te houden op de markt, zegt Malagrinò. "We hopen dat de nieuwe regering ons daarin tegemoet zal komen. De kwestie van voedselsoevereiniteit moet weer op tafel komen om onze producten te kunnen verdedigen, maar uiteindelijk is het de consument die beslist", zegt Malagrinò.

Proactief en innovatief denken
"Ondanks de crisis en prijsstijgingen zijn we altijd op zoek naar innovatieve en effectieve technologieën en oplossingen, om te voldoen aan de behoeften van al onze partners, of het nu werknemers, klanten of telers zijn. In deze zoektocht steunen we op de samenwerking met bedrijven zoals GNA (zie artikel van 21/09/2022) en Kuku International Packaging. We blijven investeren in onze toekomst." 

Plasticvrije verpakking voor het nieuwe clementineseizoen (Foto: Ortofrutta Malagrinò)

Malagrinò verwijst naar de mogelijkheid om innovatieve en duurzame materialen te gebruiken in het pakstation. De nieuwe plasticvrije verpakking voor clementines die sinds dit seizoen in gebruik is, beantwoordt aan drie aspecten: innovatie, duurzaamheid en respect voor het milieu. "Om toe te werken naar de doelstellingen van de Agenda 2030 hebben we geïnvesteerd in nieuwe verpakkingsmaterialen en we denken dat dit een pluspunt kan zijn in de verkoop. Het materiaal bestaat uit karton en voor het 'venster' gebruiken we linnen en katoen."

Voor meer informatie:
Ortofrutta Malagrinò Srl
C/da Oliveto, snc
87064 Corigliano-Rossano (CS) - Italië
ortofruttamalagrino@gmail.com
ortofruttamalagrino.com