Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
SAT Cítricos Málaga

"De handel verdient dit jaar een mooie cent aan de citroenen, terwijl telers honger blijven lijden"

Voor de zoveelste week op rij liggen de telersprijzen voor Spaanse citroenen onder het vijfjarig gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van het Spaanse ministerie van Landbouw. In de laatste week van juni ontvingen de telers gemiddeld €0,18 per kilo. Dit is 52% minder dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaren in diezelfde week.


Bron: Spaans ministerie van Landbouw (klik om te vergroten)

Voor het verpakte product zijn de verschillen met voorgaande seizoenen niet zo groot en in de laatste week van juni lag de gemiddelde prijs van €1,12 per kilo zelfs 6,9% boven het vijfjarig gemiddelde.

"Na het seizoen van de Fino citroen, toen grote hoeveelheden fruit aan de bomen bleven hangen vanwege de concurrentie uit andere landen zoals Turkije, verwachtte iedereen beterschap voor het Verna seizoen. Maar ook nu krijgen de telers geen €0,20 voor hun citroenen. En dan hebben we het over de citroenen van exportkwaliteit", zegt Guillermo Aranda, manager van SAT Cítricos Málaga. "Daar horen niet de citroenen van mindere kwaliteit en van kleine maten bij, terwijl er dit jaar door het gebrek aan regen best veel citroenen zijn die niet de gewenste maat halen."

"Natuurlijk kost citroenen verpakken geld. Maar als we het verschil zien tussen wat een teler krijgt en wat een verpakker ontvangt voor het product – dit verschil is groter dan in andere jaren, want de markt is niet slecht te noemen –, kunnen we toch afleiden dat de handel dit jaar een mooie cent verdient aan de citroenen. De telers blijven daarentegen op hun honger zitten."

Tot en met de maand april was de export 5,7% teruggevallen ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf seizoenen, terwijl de waarde van die export op peil bleef.

"Het eigenaardige is dat over een paar weken citroenen van overzee op de Europese markt zullen komen die tegen een hogere prijs verkocht zullen worden. En de handel zal die prijzen zeker betalen. Sinds grote bedrijven en investeringsfondsen, die vaak ook teeltprojecten hebben in Zuid-Afrika, Argentinië of Marokko, hun intrede hebben gedaan in de citrusteelt, is het moeilijker voor ons om de concurrentie het hoofd te bieden. Want zij willen dus ook hun overzeese product op de markt brengen en dus houden wij minder marges over", vervolgt Guillermo.

"Er zijn steeds minder kleine bedrijven, maar ook steeds minder grote bedrijven die onafhankelijk zijn van investeringsfondsen. Die laatste worden steeds groter en domineren beetje bij beetje de markt. Anderzijds, zijn er te veel citroenen geplant in Spanje? Misschien wel, en dat moet gereguleerd worden. Maar je moet vooral kijken wie citroenen heeft aangeplant. Bovendien is het areaal niet alleen in Spanje toegenomen, maar ook in overzeese teeltgebieden die hun fruit dan naar Europa verzenden tegen lage prijzen zonder daarbij te voldoen aan de normen die voor Europese telers gelden op het gebied van arbeid en voedselveiligheid."

Voedselzekerheid
Het Verna citroenseizoen zal eind juli/begin augustus worden afgesloten. "Als je me vraagt wat er in de rest van het seizoen met de telersprijzen kan gebeuren, moet ik natuurlijk positief blijven en hopen dat ze zullen stijgen. Want er zijn genoeg redenen om aan te nemen dat de prijs van een kwaliteitsproduct zoals wij dat leveren zou moeten stijgen", zegt Guillermo. "Wij telen fruit dat in alle opzichten uitzonderlijk is: visueel, maar ook qua smaakkwaliteit en voedselveiligheid."

"Goede telersprijzen zijn niet alleen een zaak van rechtvaardigheid voor de telers, maar ze bieden ook de zekerheid dat er morgen nog voedsel op de plank ligt. De crisis in de Rode Zee heeft laten zien dat het belangrijk is niet te sterk afhankelijk te zijn van import."

Voor meer informatie:
SAT Cítricos Málaga
Carretera Málaga-Álora, km. 19,6
29580 Estación Cártama (Málaga) – Spanje
Tel: +34 952 424 157
[email protected]

Publicatiedatum: