Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ive Lambert, Starfruit:

"Limesmarkt in laatste weken verstoord door aanvoerproblemen"

Tholen - De limesmarkt is de laatste drie weken in zwaar weer terechtgekomen. "Er komen wat minder volumes binnen en daarnaast worden er best wat containers geblokkeerd ter controle bij binnenkomst in Europa. Er zijn ook wat fytosanitaire problemen, doordat men op de plek van origine de fyto's niet goed of tijdig aflevert, waardoor de markt verstoord is momenteel", vertelt Ive Lambert van Starfruit.

De Belgische importeur krijgt momenteel hoofdzakelijk haar limes uit Brazilië binnen. "Daarnaast komt er ook wat Mexicaans product, maar dat is de laatste jaren toch fors minder geworden", zo legt hij uit. "Dit is simpelweg omdat men in Europa niet de prijzen maakt die zij voor het product willen. Daarnaast is het voor de Mexicanen ook een stuk makkelijker om naar de Verenigde Staten te sturen, omdat het minder risico in transport meebrengt en bovendien beter rendement oplevert. Europa laten ze dan sneller links liggen."

"Het is een trend die we vaker gaan zien, vrees ik", zo gaat Ive verder. "In Europa wordt de regelgeving steeds strenger en wil men steeds meer certificaten zien, waarbij ze in andere delen van de wereld een stuk minder strikt zijn. We zijn het ons zo moeilijk aan het maken met alle eisen dat we een probleem aan het creëren zijn voor volgende generaties om aan genoeg voedsel te komen. Dat is een probleem waar we niet alleen tegenaan hikken in limes, maar in veel meer producten."

"Het wordt landbouwers hier zeer lastig gemaakt om te telen en daarnaast is het steeds moeilijker om te importeren. Bovendien blijft de wereldbevolking maar groeien, maar gaat er zeker niet meer voedsel beschikbaar zijn. Bij gevolg zie ik tekorten ontstaan, maar kiezen landen er meer en meer voor om te exporteren naar delen in de wereld waar het rendement hoger ligt en de eisen minder streng zijn, en dat zal niet Europa zijn. Een voorproefje hiervan zien we nu in de Mexicaanse limes."

Het gevolg is dat de prijzen van de limes in de laatste weken ook fors gestegen zijn. "Ze zijn de afgelopen weken toch een euro of 3 omhoog gegaan en ik vermoed dat die stijgende lijn nog wel even door zal zetten. Overigens blijft de verkoop prima doorlopen, want het aanbod is beperkt. Bovendien ervaren we hier wel slecht weer, maar in landen als Spanje of Frankrijk hebben ze daar weinig last van, waardoor de vraag naar limes, wat toch altijd veelgevraagd is in de zomer, momenteel niet slecht te noemen is. Of ze nu iets duurder zijn of niet."

Stevige avocadomarkt
Naast de limes ziet Ive ook in de avocado's een stevige markt. "Het komt voornamelijk doordat de beschikbaarheid wat minder is, waardoor de prijzen daar ook best opgelopen zijn de laatste tijd. Het lijkt zich inmiddels wat te stabiliseren, omdat het dieptepunt in de aanvoer wel achter ons ligt en er iets meer aanvoer in de handel komt. Het is echter nog niet dat we ruim in de avocado's zitten, maar ik verwacht niet dat de prijzen weer omhoog zullen gaan. Eerder een afvlakking in de komende weken", zo besluit hij.

Voor meer informatie:
Ive Lambert
Starfruit
Werkhuizenkaai 112
Brussel - België
+32 (0)2242 0876
[email protected]
www.groupadw.be/starfruit