Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sunfed/Soleil Sitrus

"Vraag naar sinaasappelsap zal komende vijf jaar niet afnemen"

Met de start van de Midknight Valencia's komt het Zuid-Afrikaanse sinaasappelseizoen in de hoogste versnelling: de sinaasappel is gewild in het Verre Oosten en Europa, omdat hij geen pitten bevat. Daarom zijn Midknights goed voor bijna 40% van de Zuid-Afrikaanse Valencia boomgaarden, volgens de cijfers van 2023.

"De prijs voor sinaasappelsap is erg gunstig. Klanten moeten een premie betalen voor onze sinaasappels, anders sturen telers ze naar de sapindustrie, omdat dat geen risico met zich meebrengt," zegt Jacobus van Staden, directeur van het in Hoedspruit gevestigde Sunfed/Soleil Sitrus. "Naar mijn mening, en dit heb ik met collega's besproken, zie ik de vraag naar sinaasappelsap de komende vijf jaar niet afnemen."

De belangrijkste reden voor de grote vraag is de aantasting van duizenden hectare Braziliaanse sinaasappelen door de gevreesde ziekte Huanglongbing, een gat dat niet snel kan worden opgevuld. Van Staden, die citrus van teeltbedrijven verspreid over Hoedspruit, Ohrigstad en Letsitele in het noordoosten van Zuid-Afrika op de markt brengt, merkt op: "Zuid-Afrikaanse citrus, en vooral Zuid-Afrikaanse sinaasappelen, staan er momenteel heel goed voor."Voor alle maten en soorten een markt
De maat is een aandachtspunt geweest voor het citrusseizoen van 2024. Van Staden erkent dat Valencia's aan de kleine kant zijn, maar hij merkt op dat dit minder problematisch is dan bij grapefruit dit seizoen. "Het mooie van sinaasappels is dat er overal een markt voor is. Grote kalibers gaan naar het Verre Oosten, gemiddelde kalibers naar Europa, en kleinere maten kunnen naar India of Bangladesh worden gestuurd."

Op dit moment wordt er echter niet veel naar Europa gestuurd, en tot nu toe zijn er dit seizoen maar weinig Zuid-Afrikaanse sinaasappels naar Europa geëxporteerd. De prijzen die Europese kopers bieden zijn lager dan wat telers lokaal van sapproducenten kunnen krijgen. "Zuid-Afrikaanse sinaasappels zullen het later goed doen, richting augustus, september en oktober, maar voorlopig is er een overvloed aan Egyptisch fruit naar Europa gestuurd, omdat het niet door de Rode Zee kon komen."

Zuid-Koreaanse optie werd nog aantrekkelijker
Het grapefruitseizoen begon erg goed, zegt hij, en het fruit werd goed ontvangen in Canada en China. Vier, vijf weken geleden daalden de grapefruitprijzen echter snel door de komst van klasse II grapefruit. De grapefruitsector reguleert zichzelf om de hoeveelheid geëxporteerde klasse II grapefruit te beperken tot 10% en Van Staden vindt dat ze het in dit opzicht goed hebben gedaan, totdat de prijs scherp daalde.

Zuid-Korea zag af van de 30% importheffing op Zuid-Afrikaanse grapefruit, eerst voor zes maanden en daarna voor het hele jaar. "We hebben dit seizoen ongelooflijk veel grapefruit naar Korea gestuurd. De vrijstelling van invoerrechten heeft ons enorm geholpen."

Het overwicht aan klein fruit dit seizoen zorgde ervoor dat exporteurs dit fruit meteen naar markten zoals Taiwan en Maleisië stuurden. Dit bleek echter problematisch te zijn. "Die landen zijn markten voor klein fruit en ontvingen daardoor veel grapefruit, waardoor het later in het seizoen echt heel moeilijk werd om nog meer daarheen te exporteren."


Valencia boomgaarden bij Ohrigstad, provincie Limpopo

Voor meer informatie:
Jacobus van Staden
Soleil Sitrus/Sunfed
Tel: +27 15 817 1826
[email protected]
https://www.soleilsitrus.co.za/

Publicatiedatum: