De oogst van Poolse appelen is nog aan de gang, maar de vraag naar vroege rassen is al behoorlijk groot. Binnenkort zullen de oogstmedewerkers ingezet worden in de pakstations, waar de productiecapaciteit ten volle zal worden benut. De Poolse regering legt ondertussen de laatste hand aan een programma dat zowel bedrijven als huishoudens moet helpen met de hoge en onzekere energietarieven.

"We zijn momenteel de laatste percelen aan het oogsten en vanaf november zouden we alle rassen in ons aanbod moeten hebben", zegt Jakub Krawczyk, exportmanager van de Poolse appelexporteur Appolonia. "Onze productiecapaciteit zal toenemen naarmate de arbeiders op het land naar de pakstations verhuizen. De bestellingen stromen binnen en we zouden dan ook graag onze verpakkingscapaciteit nu al flink uitbreiden, maar we zullen daar toch nog een paar dagen mee moeten wachten. We krijgen aanvragen uit landen waar we nog nooit mee hebben gewerkt, dus we zijn erg optimistisch voor het komende verkoopseizoen."

Krawczyk stelt dat Gala erg in trek is en dat de vraag naar de andere rassen later in het seizoen zou moeten aantrekken. "Er lijkt veel belangstelling te zijn voor de Gala’s. We hebben daar ook grote voorraden van. Ik denk dat de interesse veel te maken heeft met de kleuring van onze Gala appelen, die zo goed als perfect is. We kunnen deze appelen ook naar verre bestemmingen zoals Azië sturen. En omdat de beschikbaarheid in bepaalde Europese regio’s iets lager is, hebben we een solide uitgangspositie voor onze afzet. De verkoop van andere rassen komt langzaam op gang, maar hun tijd komt nog wel, iets later in het seizoen. Aangezien we grote hoeveelheden in onze koelcellen hebben, zullen we onze appelen het hele verkoopseizoen kunnen leveren."

De Poolse regering heeft volgens Krawczyk een programma opgesteld dat zowel huishoudens als bedrijven moet helpen met de stijgende energiefactuur. "Onze regering werkt maatregelen uit om huishoudens en bedrijven toe te laten energie te kopen tegen het huidige prijsniveau. Er wordt nu de laatste hand aan dit programma gelegd, dus we zullen het een van de komende dagen kunnen bestuderen. Als het onze rekeningen verlaagt, is dat goed nieuws voor alle AGF-exporteurs. Bovendien zijn er enkele subsidies voor kolen en ook huishoudens en telers worden niet vergeten."

Wat de prijzen betreft, heeft Krawczyk nog steeds hoop dat ze de komende weken zullen stijgen. "De huidige appelprijs is nog steeds te laag om al onze teelt- en productiekosten te dekken. Die zou de komende weken wel moeten toenemen. Het is erg moeilijk voor ons om te zeggen of we dit seizoen winst denken te maken. Dat zullen we pas op het einde van de rit zien. Het wordt steeds moeilijker om fatsoenlijke winsten te behalen, omdat de specificaties van de klanten ingewikkelder worden. Het wordt zaak de verschillende maatsorteringen voor de juiste prijs te verkopen. Maar de kosten op langere termijn zijn moeilijk te voorspellen en uiteindelijk moet elke factuur betaald worden." 

Voor meer informatie:
Jakub Krawczyk
Appolonia
Tel: +48 785 342 930 (Polen)
jakub.krawczyk@appolonia.pl 
www.appolonia.pl