Bernhard Fuchs van SALEM-Frucht:

"We verwachten een mooie oogst van Kiku en Evelina"

De appel is nog steeds de meest populaire fruitsoort van Duitsland, dat blijkt zowel uit de jaarlijkse oogstcijfers als uit de verkoopcijfers. Sinds het einde van de jaren '90 hebben clubrassen zich op de markt gevestigd, die eveneens populair zijn. SALEM-Frucht is vijftien jaar geleden met het clubras Kiku® begonnen. Bernhard Fuchs vertelde hoe dit ras en andere rassen zicht ontwikkelen.


Foto: SALEM-Frucht

Ontwikkeling van de clubrassen
"Eind oktober/ begin november beginnen we met de verkoop van Kiku®. Bij dit clubras hadden we dit jaar geen grote oogstverliezen, want dit ras is goed bestand tegen bijvoorbeeld vorst, hitte en vochtig weer. Zowel bij Kiku® alsook bij Evelina® zien wij nog steeds een zeer goede vraag." Ook de oogst van clubras Swing® Xeleven start in de komende dagen, en het donkerrode ras Sweetheart® doet het ook goed. 

Goede oogst met een uitstekende smaak
"Veel zonuren en voldoende neerslag hebben ervoor gezorgd dat de appelen uit de regio Bodensee vroeger dan normaal konden rijpen", aldus Bernhard. "Het rassenspectrum zal de komende jaren veranderen. Er worden al geruime tijd resistente rassen getest die weinig gewasbescherming nodig hebben en ook bestand zijn tegen klimaatverandering."

"Over het geheel genomen verwachten we echter een goede oogst met uitstekend smakende appelen. De hitte heeft weliswaar ook zijn tol geëist, maar de oogstverliezen zijn goed te overzien", weet Bernhard. "Na een koud en nat jaar 2021 met kleinere appelen zijn de maten dit jaar wat groter. Overmatig grote appelen gaan naar de industrie." SALEM-Frucht biedt geen biologische appelen aan. Deze worden centraal verkocht in de regio Bodensee. 

In de categorie snackappelen biedt het bedrijf het ras Isaaq aan, hoewel het aandeel in de teelt uiterst gering is. Vanaf oktober- november neemt de afzet gewoonlijk toe. De stijgende kosten worden volgens Bernhard nog niet in de prijs weerspiegeld. "Andere Europese landen hadden dit jaar eveneens een goede oogst waarmee ze op de markt dringen." In alle sectoren is een bepaalde onzekerheid merkbaar, vooral wat betreft de prijsvorming. "Je merkt dat veel consumenten vooral op levensmiddelen besparen", zegt hij tot slot.


Foto: SALEM-Frucht

Voor meer informatie:
Bernhard Fuchs
SALEM-Frucht GmbH & Co. KG
Alte Neufracher Straße 100
D-88682 Salem, Duitsland
Tel: +49 7553 8270 10
info@salem-frucht.com
www.salemfrucht-gmbh.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.