Hoge transportkosten voor Poolse appelen naar Roemeense markt biedt voordeel voor appels uit Moldavië

Grote Moldavische tuinbouwbedrijven verwachten dat lokale appels concurrerend kunnen zijn op de Roemeense markt, ook al is het huidige prijsniveau ervan bijna het dubbele van dat van Poolse appels.

De belangrijkste reden voor deze schijnbaar paradoxale bewering is het feit dat de routes van veel Moldavische fruitwinkels naar sommige distributiecentra van Roemeense grootafnemers vele malen korter zijn dan die van Polen naar Roemenië.

Als de Moldavische exporteurs dus met de wegvervoerders tarieven overeenkomen die ten minste 0,12-0,15 euro/kg lager liggen dan de tarieven voor het vervoer van Poolse appels, kunnen de Moldavische appels in Roemeense supermarkten in hetzelfde prijssegment worden verkocht als de Poolse.

Volgens de deelnemers aan de fruitmarkt in Moldavië is deze veronderstelling echter alleen plausibel met betrekking tot Gala-appels - in grotere mate, en Golden Delicious, Granny Smith en sommige andere variëteiten - in veel mindere mate.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.