Aardappelverwerker Aviko opent nieuwe fabriek voor diepvriesfrites in België

Aviko, onderdeel van Royal Cosun, opent een nieuwe fabriek voor diepvriesfrites en aardappelproducten in Poperinge, in het Belgische West-Vlaanderen. "Met deze nieuwe fabriek wordt weer een belangrijke stap gezet bij de uitvoering van de Cosun strategie Unlock 25 die onder andere inzet op winstgevende groei in aardappelproducten met toegevoegde waarde. Aviko behoort tot de top vijf van aardappelverwerkende bedrijven van de wereld en bestaat dit jaar 60 jaar. In deze moderne fabriek worden wekelijks 3,5 miljoen kilo diepvriesfrites en 220.000 kilo aardappelvlokken geproduceerd", zo meldt het bedrijf.


Foto Royal Cosun: Christof Dejaegher (l), burgemeester van Poperinge, Hans Meeuwis, CEO van moederbedrijf Royal Cosun en Vlaams minister-president Jan Jambon (r).

De wereldwijde vraag naar aardappelproducten stijgt jaarlijks gemiddeld met 4%, vooral dankzij de sterke groeimarkten in Centraal- en Oost-Europa en Azië. Aviko heeft voor de regio Vlaanderen gekozen voor de centrale ligging in de 'gordel voor de aardappelteelt' in NW-Europa en de knowhow in de regio. Aviko telt een breed assortiment van aardappelproducten dat geleverd wordt aan foodservice bedrijven in 110 landen, zoals restaurantketens en horecazaken. Daarnaast zijn de aardappelproducten van het merk Aviko ook verkrijgbaar bij supermarkten.

"De fritesfabriek in Poperinge behoort tot de modernste van Europa dankzij de focus op energie- efficiëntie, duurzaamheid en op digitalisering waarmee productie-efficiëntie, kwaliteit en voedselveiligheid stevig zijn geborgd. Het vriesmagazijn is volledig geautomatiseerd en gerobotiseerd. De fabriek is voorzien van een warmtekrachtcentrale. Ook de ruim 2.500 zonnepanelen op het dak van het vrieshuis leveren het benodigde elektrisch vermogen op voor de fabriek."

Restmaterialen zoals aardappelschillen worden hergebruikt voor o.a. diervoeders. Ook het aardappelzetmeel in het waswater wordt teruggewonnen en vervolgens weer gebruikt voor de productie van behanglijmen en papier. "We blijven naar nieuwe wegen zoeken om bijproducten in dit proces verder te verwaarden, ook voor de voedingssector", zegt Cor Koole, projectmanager van de site in Poperinge.

Voor meer informatie:
Aviko Potato
De Dommel 28
8253 PL Dronten
Tel: +31(0)321 328 080
mail@avikopotato.nl 
www.avikopotato.nl 

Royal Cosun
info@cosun.com
www.cosun.nl 
 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.