Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Herman Lion, Lathouwers en Co:

"Voor de consumptie van witlof moet de temperatuur echt nog wel even sterk gaan dalen"

Tholen - De consumptie van witlof heeft geen baat bij de aanhoudende hoge temperaturen in België en Nederland. "Het warme weer speelt een grote rol in de verkoop van de witlof en voorlopig liggen de temperaturen in België nog boven de 17 graden", vertelt Herman Lion van Lathouwers en Co. "Het klinkt bijzonder voor de tijd van het jaar, maar mensen grijpen nog naar de sla en tomaten nu. De temperatuur zal echt nog wel omlaag moeten gaan voor bevordering van de consumptie."

Het rooien voor het nieuwe Belgische grondwitlofseizoen is ondertussen in volle gang. "Vorige week was de officiële opening van het seizoen in Hoegaarden en het zag er veelbelovend uit. Er was veel media aandacht, maar wat de opbrengst zal zijn, is nog even afwachten", gaat Herman verder. "Wel begrijp ik van enkele telers dat de wortelen die al gerooid zijn, wat kleiner zijn dan voorgaande jaren. De hittegolf van de zomer heeft de nodige gevolgen gehad voor de wortelen. Dit hoeft echter geen slechte opbrengst tot gevolg te hebben. Integendeel, ik heb regelmatig gezien dat uit kleinere wortelen een prachtige krop voortkomt. Dit zal vanaf november - december pas echt duidelijk worden."

Aan de aanbodzijde zal de tijd dus meer leren, maar aan de vraagzijde is ook op de witlofmarkt veel spanning. "We zijn 2 weken eerder gestart dan voorgaande jaren, maar de vraag is of mensen het zullen blijven kopen. Als men in de supermarkt een pakje grondwitlof ziet liggen voor 5 euro en ernaast een pakje hydrowitlof voor de helft is de keuze voor menig consument, met de huidige vaste lasten, snel gemaakt, vrees ik. Alleen de echte 'die hards' zullen dan nog voor de grondwitlof kiezen. Eigenlijk durf ik echt niet te zeggen wat de winter gaat doen. De prijzen zijn vergeleken met verleden jaar wel wat lager, maar of dat het verschil gaat maken?"

Ook de extreem hoge kosten voor telers hebben de nodige gevolgen voor het toekomstbeeld van het groenten paradepaardje van Vlaanderen. Er zijn al weinig 'jonge' telers meer op het moment en de situatie maakt het ook niet aantrekkelijker om het vak in te stappen. "Vorig jaar stond voor veel telers het water al aan de lippen en ook dit jaar moet de grond in de buitenserres verwarmd worden. Maar ook de prijzen voor stookolie, die sommige telers voor verwarming gebruiken, en diesel voor bijvoorbeeld de tractoren voor het rooien rijzen de pan uit. Ik moet niet de rekening voor anderen maken, maar er zijn wel grote zorgen over het gebrek aan opvolging voor dit vakmanschap."

Voor meer informatie:
Lathouwers en Co
Veilinglaan 39
1861 Wolvertem (Meise) België 
+32 (0)52 39 79 00
info@lathouwers.net  
www.lathouwers.net