Spaanse Frutos del Campo neemt biologische flespompoen op in assortiment

"Pompoenenseizoen kan positief verlopen door areaalreductie"

Alles wijst erop dat pompoen, en vooral het biologische product, een goed seizoen tegemoet gaat. En dat is precies het nieuwe artikel in het assortiment van de coöperatie Frutos del Campo uit de Spaanse regio La Rioja.

"We waren op zoek naar een product als wissel op de artisjokkenteelt. We wilden de percelen niet zomaar braak laten liggen. Na onderzoek over welke groenten zouden passen in ons teeltschema, kwamen we uit bij flespompoen", legt Rodrigo Mauleón uit.

"Dit jaar hebben we de eerste test gedaan in de biologische teelt en hoewel het areaal maar klein is, gaan we een goede opbrengst hebben. Het belangrijkste is dat er vraag is naar dit product op de markt", benadrukt hij. "Hoewel we pas deze week grotere hoeveelheden gaan oogsten, leveren we al enkele weken aan klanten en de feedback is vrij positief." 

"Ook de prijzen zijn voorlopig best goed", zegt Rodrigo. En dat komt volgens de sector door de lagere opbrengst in Europa dit seizoen. "In de groentesector is het vaak moeilijk om een duidelijk zicht te hebben op wat er is aangeplant in Spanje of Europa. Maar op Fruit Attraction kregen we bijvoorbeeld het bezoek van enkele klanten uit Nederland die een prijsofferte kwamen vragen voor onze pompoenen. Dat verbaasde me toch. Op basis van wat we gehoord hebben op de beurs, lijkt het erop dat het pompoenenareaal is afgenomen als gevolg van de weersomstandigheden in Spanje en Europa, zoals aanhoudende droogte. Dat doet toch vermoeden dat de vooruitzichten voor dit seizoen zeer positief zijn." 

"We zijn zeer tevreden over de start van het seizoen, maar de economische omstandigheden zijn moeilijk en we kijken toch met een bang hart uit naar hoe de vraag gaat evolueren." Een rapport van het Spaanse ministerie van Landbouw bevestigt overigens dat er grond is voor deze vrees, want de consumptie van groenten en aardappelen in de Spaanse huishoudens zou in de eerste zeven maanden van dit jaar met 13,4% gedaald zijn.

"Het positieve is dat we een kwaliteitsvol product hebben. Bovendien is de pompoenenoogst niet echt hoog geweest. Onze bestaande klanten weten het al, maar nu moeten we er ook voor zorgen dat de rest van de markt weet dat wij product beschikbaar zullen hebben."

"We hebben 35% minder peren dan vorig jaar, maar toen was het een uitzonderlijk jaar"
De coöperatie uit Aldeanueva de Ebro is momenteel ook druk bezig met de biologische steenfruitoogst. "We plukken momenteel de laatste Fuji’s. Daarmee is de appeloogst afgerond. In onze streek hebben we geen verliezen geleden door kou en zullen we ongeveer evenveel appelen hebben als voorgaande jaren, al zullen de maten iets kleiner zijn. Van peren zullen we daarentegen wel heel wat minder product hebben." 

"We hebben geen last gehad van vorst in de lente, maar wel van hitte in de zomer. De bomen vochten om in leven te blijven en zijn daarom gestopt met het sturen van sap naar het fruit. In aantal zullen we evenveel peren hebben, maar in gewicht wordt het 35% minder dan vorig jaar, want de peren zijn veel kleiner. Maar vorig seizoen was dan ook een uitzonderlijk jaar op dat gebied voor de coöperatie", vertelt Rodrigo Mauleón. "De perentelers zullen geen hoge winstmarges halen dit jaar, enerzijds door de lagere opbrengst en anderzijds door de forse stijging van de teeltkost." 

Nieuwigheden
Steenfruit is het belangrijkste product voor Frutos del Campo, maar het portfolio is ondertussen uitgebreid met biologische artisjokken en nu ook met flespompoen. En daar zullen binnenkort nog enkele producten bij komen. "Als coöperatie zoeken we nieuwe producten die passen in onze oogstkalender, waar vraag naar is en die ook winstmarges opleveren voor onze leden. We hebben al vier producten geïdentificeerd die we van plan zijn volgend jaar te lanceren", besluit Rodrigo. 

Voor meer informatie:
Frutos del Campo
Av. Gonzalo de Berceo, 81
26559 Aldeanueva de Ebro (La Rioja) - Spanje
Tel: +34 941 14 23 26
info@frutosdelcampo.es
http://frutosdelcampo.es/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.