Uit België, Duitsland en Nederland

WTO-panel spreekt zich uit tegen Colombiaanse antidumpingrechten voor bevroren friet

Betrokkenen in de EU zijn blij met de uitspraak van de WTO die bevestigt dat de antidumpingrechten die Colombia heeft ingesteld voor bevroren friet uit België, Duitsland en Nederland in strijd zijn met de WTO-regels. Ook is gesteld dat ze de toegang tot de Colombiaanse markt voor EU-producenten op oneerlijke wijze beperken.

Het panel besloot dat het antidumpingonderzoek van Colombia op verschillende punten tekortschoot, zoals de berekening van de dumpingmarge en de schadeanalyse.

Colombia is tegen het rapport van het panel in beroep gegaan overeenkomstig de MPIA (Multi-party Interim Appeal Arbitration Arrangement) en dit beroep is momenteel in behandeling. Dit is het eerste beroep dat in het kader van de MPIA wordt behandeld. De MPIA is door de deelnemende leden ingesteld om een functionerend  WTO-geschillenbeslechtingssysteem voor handelsgeschillen te waarborgen.

De EU is van mening dat dit besluit, indien het in beroep wordt bevestigd, een signaal zal zijn voor andere landen die van plan zijn om EU-export van bevroren friet of andere producten te beperken, dat antidumpingonderzoeken moeten worden uitgevoerd met volledige inachtneming van de WTO-regels.

Volgende stappen
Volgens de MPIA, waarbij Colombia en de EU beide partij zijn, moet binnen 90 dagen over een beroep worden beslist, tenzij de partijen op verzoek van de arbiters in beroep anders overeenkomen. Zodra het beroep is afgerond en alsnog is bevestigd dat de Colombiaanse maatregelen incorrect zijn, moet Colombia de maatregelen intrekken.

Achtergrond
De export van bevroren friet naar Colombia vanuit de drie EU-lidstaten bedroeg in 2016 23 miljoen euro. De rechten werden in november 2018 ingesteld voor een periode van twee jaar en zijn gericht op bijna de gehele uitvoer van bevroren friet uit de EU naar Colombia.

Dit geschil (DS591) werd in november 2019 door de EU tegen Colombia ingediend en valt onder de MPIA. De MPIA zorgt ervoor dat geschillen tussen Colombia, de Europese Unie en 26 andere WTO-leden die momenteel aan de MPIA deelnemen, kunnen worden beoordeeld.

Voor meer informatie: policy.trade.ec.europa.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.