Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christoph Freitag, directeur van de BOGK

"Inflatiegerelateerde, stijgende omzetten bij een gelijkblijvende afzet in Duitse verwerkende industrie"

Gezien de voortdurende prijsstijgingen en stijgende kosten maakt men zich niet alleen op de versmarkt zorgen, maar ook steeds meer in de verwerkende industrie, zegt Christoph Freitag, directeur van de 'Bundesverband der obst-, gemüse- und kartoffelverarbeitende Industrie' (BOGK). 

Prijsstijgingen van 40 procent
"Momenteel worden alle bedrijven geconfronteerd met prijsstijgingen van minstens 40 procent op alle gebieden. De stijgende energieprijzen vormen natuurlijk het grootste probleem. Sommige bedrijven hadden eerder al langetermijncontracten afgesloten, terwijl bij anderen de contracten al zijn afgelopen waardoor zij hun energie op de spotmarkt moeten kopen. Dat betekent dat ze 's ochtend soms aanzienlijk minder moeten betalen dan bijvoorbeeld in de namiddag, wat voor veel onzekerheid zorgt", zegt Christoph.

"Bovendien is er een enorm tekort aan vrachtwagenchauffeurs. De handel lijkt dit probleem soms echter volledig te negeren en bestelt ondertussen individuele pallets, wat op de lange termijn niet mogelijk is, omdat de leveranciers soms naar meerdere winkels moeten rijden voor individuele pallets. Hierbij is de communicatie tussen de industrie en de handel nog voor verbetering vatbaar."

Tot 40 procent oogstverlies bij aardappelen, erwten en bonen
In de aardappelsector is er lokaal soms sprake geweest van grote oogstverliezen van tot wel 40 procent, bijvoorbeeld in de Oberpfalz. "Bij erwten en bonen was de oogst ook 40 procent lager. Eigenlijk geldt in zijn algemeenheid dat er verliezen waren bij alle gewassen die niet goed door middel van druppelirrigatie geïrrigeerd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld erwten en bonen. Komkommers, rode bieten en dergelijke deden het beter. Hierbij was de oogst normaal tot goed", weet Christoph. 

"Onze leden verwerken fruit hoofdzakelijk tot jam, waardoor zij hun grondstoffen vrijwel uitsluitend diepgevroren uit het buitenland afnemen, zoals bijvoorbeeld blauwe bessen uit Canada en Finland, pruimen uit Peru en Chili, aardbeien uit Marokko, China, Portugal en Spanje. Die laatste twee landen hadden dit jaar ook bepaalde problemen, maar over het algemeen lijkt men er wereldwijd weer goed voor te staan." Vergeleken met vorig jaar is er dit jaar ook geen sprake meer van een groot tekort aan frambozen.  

Verbetering van het waterbeheer voor de toekomst van de Duitse groenten- en fruitteelt
Op één punt lijkt er echter nog ruimte voor verbetering te zijn: "Als het ons lukt om het water beter te beheren, dan hebben we ook de kans om de groenten- en fruitteelt in Duitsland in stand te houden, zodat de industrie over Duitse grondstoffen kan blijven beschikken. Dat wat men dit jaar bij de komkommers bereikt heeft, moet men eigenlijk ook over kunnen dragen op andere gewassen." 

De omzet voor verwerkte groenten- en fruitproducten is in 2021 gedaald van 8,4 miljard naar 8,2 miljard euro. "Dat was nog geen aanleiding om ongerust te worden. In 2021 liep het namelijk wel beter dan in 2019, maar 2020 was een absoluut topjaar, wat wederom een effect van de pandemie was. Want in deze periode legden de consumenten meer conservenvoorraden aan", zegt Christoph terugkijkend. 

Momenteel hoort hij ook weinig klachten van BOGK-leden. "Over het hele jaar gezien zullen de omzetten in euro's waarschijnlijk stijgen als gevolg van de inflatie, terwijl de afzet gelijk zal blijven. Er zijn ook nauwelijks grote problemen merkbaar, aangezien de oogsten dit jaar ook goed waren."

Volhouden tot de zomer
"Er zijn nog geen bedrijven verloren gegaan in de verwerkende industrie. Tot aan de volgende oogst in de zomer zal iedereen het nog wel volhouden. Hoe het er daarna uitziet moet echter nog blijken", zegt Christoph. De meeste bedrijven zijn in staat om opnieuw te onderhandelen over de gasprijzen. "De leden zijn blij dat in ieder geval de gasheffing er niet ook nog bij komt."

Christoph merkt bovendien ook op dat de meesten van degenen die hij sprak graag zouden willen zien dat de orde van de markteconomie gehandhaafd blijft: "Dat betekent ten eerste zo weinig mogelijk staatsinterventie, enkel zoveel als nodig is. Ten tweede is hiervoor een functionerende markt met voldoende handel nodig. Zolang er vrijwel sprake is van een oligopsonie van vier grote handelsketens en er geen echte vrije markteconomie is, wordt dat moeilijk."

Voor meer informatie:
Christoph Freitag
Bundesverband der obst-, gemüse- und kartoffelverarbeitenden Industrie e. V. (BOGK)
Von-der-Heydt-Str. 9
D-53177 Bonn, Duitsland
Tel: +49 228 932910
info@bogk.org  
www.bogk.org  

Publicatiedatum: