Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BGA-perzik van Leonforte: smaakvol en residuvrij

De Toezichtsraad voor de Perzik van Leonforte heeft de pers uitgenodigd op een tweedaagse tour om de verschillende Siciliaanse bedrijven te leren kennen die deze perzik met beschermde geografische aanduiding telen. Perzik? Nou, eigenlijk is het een percoca-perzik, met stevig en knapperig vruchtvlees dus. 

Antonio Di Leonforte, Petronilla Virzì en Rita Serafini

En dit is precies een van de sterke punten van de BGA-perzik van Leonforte, naast de aromatische smaak natuurlijk. Het is ook een duurzame perzik, want om het fruit tegen insecten en de weersomstandigheden te beschermen tijdens de groei- en rijpingsfase wordt er niet teruggegrepen naar gewasbeschermingsmiddelen, maar wordt elke afzonderlijke vrucht in een papieren zak gewikkeld. 

De perziken worden door een papieren zak beschermd. (Klik hier om de fotoreportage te zien.)

Het resultaat van deze methode is een uiterlijk bleke vrucht, want de zonnestralen worden door de papieren zak gefilterd. En omdat de rijping van de pit naar buiten toe plaatsvindt en niet omgekeerd, krijgt de perzik een werkelijk uniek uiterlijk en uitstekende smaak. 

"Giallone di Leonforte" (gele perzik)

Er zijn twee types: de gele perzik van Leonforte en de witte perzik van Leonforte. Het fruit mag volgens de statuten niet worden geoogst op een Brix-niveau lager dan 11. Maar doorgaans behaalt het suikergehalte een waarde van 14 of meer. Kenmerkend voor deze percoca-perzik is de dikke en fluweelzachte schil die altijd en overal eetbaar is omdat er omwille van de teeltmethode geen residuen aanwezig kunnen zijn. Op dit moment zijn er 17 teelt- en verpakkingsbedrijven aangesloten bij de BGA. 

"Bianca di Leonforte" (witte perzik) 

Het eerste deel van het persevent was gewijd aan de erkenning van de BGA. Rita Serafini, directeur van de Toezichtsraad, schetste het gehele proces en had het ook over de kenmerken en de toegevoegde waarde van het fruit. 

"De beschermde geografische aanduiding vond al plaats in 2010. In 2021 was er de oprichting van het Consortium en in 2022 van de Toezichtsraad. Het beschermde gebied strekt zich uit over de gemeenten Leonforte, Enna, Calascibetta, Assoro en Agira, allemaal in de provincie Enna. Het consortium beslaat 89% van de totale productie van de BGA, met ongeveer 140 hectare, goed voor ruim 600 ton (gegevens 2020/21). Samenwerking met de lokale overheden is van fundamenteel belang voor de ontwikkeling van de tuinbouw. Er is immers een sterke impuls vereist voor de promotie van de producten op de markt, maar ook voor infrastructuur, want zonder de juiste middelen kunnen we geen vooruitgang boeken."

Alessia Gervasi had het verder over de geschiedenis van de perzik van Leonforte. "Al sinds de jaren ‘60 is de perzik onlosmakelijk verbonden met de provincie Enna. Eind jaren ‘60 werd de teelt aanzienlijk gestructureerd en daarna jaar na jaar uitgebreid tot het een merkproduct werd."

Vervolgens nam Antonio Di Leonforte het woord, een jonge ondernemer, die vertelde over zijn ervaring als perzikteler. Eveneens aanwezig was Petronilla Virzi, vicevoorzitter van het Consortium.

Tot slot sprak Domenico Di Stefano, voorzitter van het Consortium, over "een uitdaging die met succes is aangegaan in het afgelegen Siciliaanse achterland waar het, ondanks het ontbreken van een goede infrastructuur, toch mogelijk is om zaken te doen".

Domenico Di Stefano, voorzitter van het Consortium voor de Bescherming van de BGA-perzik van Leonforte

"We zijn erin geslaagd om een plaatsje te veroveren te midden van het overvloedige fruitaanbod op de markt dankzij een duurzame teelt en een werkelijk gezond product. Wars van modes of consumententrends zijn wij de perzik blijven telen zoals we altijd al hebben gedaan, met veel handwerk, maar dat levert ons bijzonder gezond en smaakvol fruit op. Op onze perziken zal je geen chemische middelen aantreffen dankzij de techniek van de beschermende zakken. In de afgelopen 10 jaar is het areaal van 30 naar 140 hectare gestegen. Dat heeft alles te maken met het feit dat de markt de enorme toegevoegde waarde van ons product heeft erkend", zei Di Stefano. 

Publicatiedatum: