Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Net geen 'perfect' Grieks druivenseizoen door tropische temperaturen

Bij het telen van de Griekse druiven van dit seizoen was alles erop gericht om het meest perfecte seizoen te creëren. Later in het seizoen kwam er echter een kentering, legt George Saliaris-Fasseas, oprichter van Greek Grape Company, uit: "Greek Grape Company teelt voornamelijk IFG-rassen. Het weer was erg goed in ons gebied, het noorden van Griekenland, en de druiven zagen er tot eind juli fantastisch uit. De opbrengst was hoog, de maten waren indrukwekkend, met een minimum van 20 mm+, en we waren op weg naar het beste druivenseizoen ooit. Helaas kwamen er vervolgens tropische temperaturen. Elke dag hadden we te maken met een zuidenwind die een relatief hoge luchtvochtigheid met zich meebracht. Dit is de eerste keer dat dit gebeurt in ons dorp, een traditioneel druivengebied, en het resultaat was dat de druiven niet zo stevig eindigen als normaal. Daarom zullen we dit jaar geen druiven opslaan en de verkoop vroegtijdig afronden."

"Ondanks de problemen met het weer zijn de hoeveelheden Griekse druiven dit jaar solide," zegt Saliaris-Fasseas. "De opbrengst ligt 30% hoger dan vorig jaar, omdat de 2020-plantages nu in volle productie zijn. De ranken produceren nu meer na hun derde jaar, omdat ze van nature productiever worden. De late rassen van IFG, die GGC heeft aangeplant, hebben een hoge opbrengst in vergelijking met andere rassen."

Ook al zal Greek Grape Company een grotere opbrengst zien, ze zullen eerder in het seizoen verkocht moeten worden om opslag van de druiven te voorkomen: "We richten ons specifiek op zowel Britse als Duitse retailers. Over het algemeen is de vraag vrij laag, omdat de consument onder druk staat door inflatie en hoge energierekeningen. Niettemin werken wij nauw samen met de inkopers van de supermarkten om concurrerende prijzen en een goed product aan te bieden. Het merendeel van onze opbrengst is voorverkocht. Het probleem is dat we niet genoeg fruit hebben om het late deel van het seizoen te vullen, omdat we het dit jaar niets opslaan. Onze klanten zullen fruit van overzee moeten kopen, bijvoorbeeld uit Brazilië. Dit is fruit met hogere prijzen en meer CO2-uitstoot. Maar iedereen heeft veel begrip getoond, omdat we de problemen met het weer al vroeg hadden doorgegeven."

Saliaris-Fasseas ziet de uitdagingen met het weer als iets waar ze zich voortaan op moeten instellen: "We hadden alleen het weer en hogere inputkosten als uitdagingen. Niettemin is klimaatverandering iets waaraan we ons moeten aanpassen. Wat de inkoopkosten betreft, proberen wij in bulk in te kopen, om de kosten zoveel mogelijk te drukken. Vorige week hebben we bijvoorbeeld ons koper voor 2023 ingekocht, omdat we denken dat dat in de komende maanden aanzienlijk in prijs zal stijgen."

"De inflatie in Europa verandert niets aan de manier waarop wij werken. Wij richten ons op het telen van druiven van uitstekende kwaliteit en het voorzien in de behoeften van de markt. Greek Grape Company kan de inflatie niet beïnvloeden. Wij volgen de markt nauwkeurig en adviseren onze klanten erover. Ons seizoen zal helaas kort zijn. Maar het fruit in de schappen zal onze klanten zeker blij maken!"

Voor meer informatie:
George Saliaris-Fasseas
Greek Grape Company
g@ggc.gr 
www.ggc.gr   

Publicatiedatum: