Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De traditionele sjalot uit Bretagne wil BGA

Het bevestigen van de identiteit van de traditionele sjalot uit Bretagne, het verkrijgen van erkenning voor de herkomst en de kwaliteit van de traditionele sjalot om consumenten te helpen, telers te beschermen en de activiteit en de werkgelegenheid in de regio te kunnen behouden. Dat zijn de doelen van het in 2021 opgerichte collectief dat alle professionals binnen de sjalottensector samenbrengt. Vastbesloten om de erkenning van de BGA te verkrijgen, roept het collectief de Franse overheid en de lokale verkozen politici op om zich te mobiliseren voor het behoud van de lokale knowhow en de toekomst van de sector. In het kader hiervan is op 19 september 2022 een bezoek georganiseerd aan een plaatselijk teeltbedrijf en een pakstation om de politiek bewust te maken van de uitdagingen waar de sjalottensector mee te maken heeft.

De traditionele sjalot, parel van Bretagne, bedreigd door concurrentie
Bretagne is de eerste sjalottentelende regio in Frankrijk. De regio teelt uitsluitend traditionele sjalotten. Het telen van sjalotten is zeer arbeidsintensief. Er zijn 250 teeltbedrijven in Bretagne en 15 handelsbedrijven bij betrokken en het teeltproces vertegenwoordigt 700 directe arbeidsplaatsen voor het planten en oogsten en 500 directe arbeidsplaatsen voor het voorbereiden, het oogsten, het sorteren en het verpakken van de sjalotten.

Het karakter en de kwaliteit van de traditionele sjalot uit Bretagne zijn niet te vergelijken met die van andere alliums die uit zaad worden geteeld, dankzij de methoden die de Bretonse telers generatie na generatie toepassen (inachtneming van de ontwikkelingscyclus van de bol, handmatig planten en handmatig oogsten) en dankzij de bodem- en klimaatomstandigheden die eigen zijn aan het gebied. Zonder officiële erkenning van de herkomst en kwaliteit moet de traditionele sjalot uit Bretagne echter concurreren met echalions en andere sjalotten die uit zaad worden geteeld en waarvan het teeltproces veel minder kostbaar is.

Een collectieve aanpak om de sjalottensector te verdedigen
Het collectief uit Bretagne weigert een eventuele verdwijning van een eeuwenoude teelt te accepteren en is vastbesloten de volgende generaties telers een toekomst te bieden. Het collectief heeft daarom besloten om zich verder te gaan organiseren, binnen de marge van de bestaande beroepscoöperaties, om alle krachten van de sector te bundelen en de erkenning en adequate bescherming van de traditionele sjalot uit Bretagne te kunnen verkrijgen.

Het collectief, dat iets meer dan een jaar geleden in augustus 2021 is opgericht, brengt alle professionals van de sector samen: vermeerderaars, telers, handelaren en vertegenwoordigers van verwerkingsbedrijven. Met 116 leden vertegenwoordigt het collectief momenteel een opbrengst van meer dan 20.000 ton sjalotten, 70% van de totale sjalottenopbrengst in Bretagne.

Erkenning voor herkomst en kwaliteit dankzij BGA
Met behulp van de BGA wil het collectief erkenning zien te verkrijgen voor de 'Sjalot uit Bretagne' en deze benaming laten vastleggen. Het voorgestelde geografische gebied omvat alle gemeenten van de departementen Finistère en Côtes-d'Armor die zich op minder dan 20 km hemelsbreed van de kust (het Kanaal of Atlantische Oceaan) bevinden. De bodem en het klimaat van dit gebied zijn bijzonder geschikt voor het telen van sjalotten. Sinds januari 2022 werken de leden samen om het bestek op te stellen waarin de teeltvoorwaarden zijn vastgelegd die nodig zijn om die BGA-erkenning ook daadwerkelijk te verkrijgen.

Publicatiedatum: