Wilco Boeve, Uienpoort:

"Deze maanden sorteren en verpakken we vooral voor export, vanaf december voor de retail"

Tholen - Uienpoort is een relatief jong bedrijf in de uienhandel. Het bedrijf werd opgericht door de twee compagnons Willy Dickmann en Wilco Boeve. Zij bouwden in 2018 een nieuw bedrijfspand aan de Vischpoort in Dronten, een zichtlocatie aan de doorgaande weg tussen de A6 en de A50.​​​​​​​ 

Met name rode uien vormen voor het uienhandel- en sorteerbedrijf een heuse specialiteit. "Zo'n 70% van de uien van onze activiteiten zijn gericht op rode uien", vertelt Wilco Boeve. Volgens de handelaar vertoont de markt van de rode uien dit jaar een zelfde trend als de gele uien. "De grove rode uien zijn behoorlijk aan de prijs. De prijs van de middelsortering is in lijn van de gele uien."

Na een veelbelovende start is de uienexport momenteel een stuk rustiger geworden. "De uien liggen achter de planken en de boeren laten hun product nu niet makkelijk los. Door de hoge prijs is de export echter een stuk rustiger geworden. Ik heb werkelijk geen idee hoe de afzet de komende tijd eruit zal zien, al verwacht ik dat de exportprijs eerder nog naar beneden zal gaan, dan dat die zal stijgen", vertelt Wilco.

Uienpoort betrekt de uien hoofdzakelijk van telers in de buurt. "We hebben een aantal telers die in samenwerking uien voor ons telen. Momenteel zijn we goed op voorraad. Wel zijn de opbrengsten dit seizoen sterk wisselend geweest. De ene teler had een goede opbrengst, bij de ander is het maar net aan", constateert Wilco. "Bovendien hadden we hier in de polder meer dan andere jaren last van fusarium. De betere partijen kwamen dit jaar uit Groningen en Drenthe."

Uienpoort exporteert zelf niet, maar levert hoofdzakelijk haar uien aan de detail- en groothandel, retail- en inpakbedrijven, industriële schilbedrijven en exporthandel. "Op jaarbasis verweken we gemiddeld 50.000 ton uien. In deze tijd sorteren en verpakken we vooral voor export, vanaf december/januari schakelen we meer over op de afzet naar de retail", vertelt Wilco. Optisch sorteren sluit de verpakker voor de toekomst niet uit. "Maar niet voor de nabije toekomst, het is een hele investering."

Voor meer informatie:
Uienpoort
Vischpoort 2
8253 TD Dronten
Tel: 0321350203
Mob: 0618879042
info@uienpoort.nl
www.uienpoort.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.