Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luis Fernando Rubio, directeur van Procecam: "Het vertrek van Oekraïne uit de markt heeft een duidelijke impact gehad"

40% minder aanbod van uien in Spanje en Europa drijft prijzen op

De inkrimping van het uienareaal en de lagere opbrengsten per hectare in Europa hebben geleid tot een aanzienlijke daling van de beschikbare teelt, met meer dan 40% vergeleken met een normaal jaar. Voor Spaanse uien geldt een soortgelijke situatie en de verkoop ervan verloopt sinds het begin van het seizoen in een goed tempo en met goede prijzen.

"De uienoogst van 2022/2023 verloopt tot nu toe heel anders dan de vorige, die echt rampzalig was", zegt Luis Fernando Rubio, directeur van PROCECAM, de vereniging van uientelers van Castilla-La Mancha. De vraag is stabiel en de daling met ongeveer 40% van de uienoogst in Spanje en in de rest van Europa leidt tot een prijsstijging."

El cierre del canal horeca causa un exceso de cebollas españolas grandes

In tegenstelling tot vorig seizoen, toen de gemiddelde prijzen tussen 8 en 10 eurocent per kilo lagen, kosten uien van groot kaliber dit jaar tussen 35 en 37 eurocent per kilo, terwijl uien van middelgroot kaliber tussen 25 en 30 eurocent per kilo kosten.

"Vorig jaar konden we met de prijzen de teeltkosten niet dekken, maar dit jaar is dat tot nu toe wel gelukt. In één jaar tijd zijn de teeltkosten van een kilo uien gestegen tot 25 cent. De grote maten zijn het meest gevraagd, omdat die in heel Europa het schaarst zijn. Het zal erg moeilijk worden om maten tussen 60 en 80 te vinden", aldus de vertegenwoordiger van deze vereniging.

De oogst van de Grano de Oro-ui, de ui met de langste houdbaarheid, bevindt zich nu in de laatste fase. "Hoewel de regens in maart en april verhinderden dat de ui in Castilla-La Mancha (het belangrijkste teeltgebied in Spanje) op het gebruikelijke tijdstip werd gezaaid, hebben het droge weer en de overvloedige zonuren die daarop volgden, niet alleen het einde van de oogst vervroegd, maar ook een positieve invloed gehad op de bewaarkwaliteit van de uien, en het heeft ook gevolgen gehad voor de maten en de opbrengst," aldus Luis Fernando Rubio.

In alle Europese teeltgebieden zijn het areaal, de opbrengsten en de kalibers afgenomen. De terugtrekking van Oekraïne uit de markt als gevolg van de oorlog heeft ook een merkbaar effect gehad. Het leidde tot een uienaanbod dat onder het normale niveau ligt. "De laatste jaren is het uienareaal in Oekraïne aanzienlijk uitgebreid, zelfs meer dan in Spanje, zodat de afwezigheid van Oekraïne op de markt sterk wordt gevoeld. De Oekraïense uientelers leverden vroeger aan de Oost-Europese en Aziatische markten en de uien hadden een goede schilkwaliteit en smaak. Ondertussen blijft de productie van Roemenië stijgen."

35-40% van de verkoop van verse Spaanse uien gaat naar de binnenlandse markt en ongeveer 30% wordt geëxporteerd, hoofdzakelijk naar onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Italië en Marokko. De rest gaat naar de verwerkende industrie.

Voor meer informatie:
Luis Fernando Rubio
PROCECAM
Calle San Clemente, 50
02600 Villarrobledo. Albacete. España
lfrubio@procecam.es
www.procecam.es

Publicatiedatum: