Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Rassenproef weer in zakken en kisten"

Op 1, 6 en 13 september jl. hebben medewerkers van het UIKC, in opdracht van UIREKA, voor een deel Nederland weer doorkruist om alle gerooide veldjes van de rassenproef in zakken of kisten te laden en te vervoeren naar Goud in Biervliet. In Colijnsplaat ging het om 25, in Schoonloo om 18 en in Dronten om 23 rassen. De totale proef staat ondertussen al weer enige tijd voor de droogwand, zo meldt Uireka.

Terugblik 2022
Door een flinke plensbui en vervolgens dichtslaan van de grond, verliep de opkomst in Colijnsplaat en Dronten moeizaam. Op beide locaties werd besloten te eggen waarmee uiteindelijk een stand van rond de 700.000 planten per ha werd bereikt. Minder regenval en beperktere mogelijkheden om te beregenen zorgde ervoor dat aan het eind van het seizoen de opbrengst in Dronten en Schoonloo hoger was dan in Colijnsplaat. Problemen met pinkroot en fusarium waren er, in tegenstelling tot de praktijk waar het veelvuldig voorkwam, nauwelijks op de proefvelden van het rassenonderzoek. Bij het oogsten waren de uien wat verder afgestorven dan vorig jaar.

Onderzoek in het kort
Per locatie lagen alle rassen op twee verschillende velden: op een wat groter veld zodat daar een kuubskist van gevuld kon worden en op een wat kleiner veld waar elk ras in 3 herhalingen lag. Alle monsters (kuubskisten en zakken) worden onder vergelijkbare omstandigheden bewaard bij Goud in Biervliet. Alle kuubskisten zijn gewogen bij inschuren en worden nogmaals gewogen eind januari en bij uitschuren (voor de rassen van Schoonloo is eind januari het moment van uitschuren). Door deze wegingen op verschillende tijdstippen kan het bewaarverlies per ras worden bepaald. De uien van Schoonloo worden zoals gezegd tot eind januari bewaard en die van Colijnsplaat en Dronten tot en met mei. De uien gaan bij JWK over de grote sorteerlijn om de praktijk na te bootsen en worden beoordeeld door 4 groepen specialisten per locatie. Van de kleinere velden in 3 herhalingen wordt de opbrengst gemeten. De uien zijn niet met MH gespoten zodat de uitloop te bepalen is.

Volgend jaar eerste rassenlijst voor teelt op zand
Elk jaar wordt op de landelijke uiendag van UIKC de nieuwe UIREKA-rassenlijst gepresenteerd. Tot op heden werden op deze lijst de resultaten weergegeven van kleilocaties Colijnsplaat en Dronten. Nieuw komend jaar is dat op 24 augustus de eerste ‘zandlijst’ wordt gepresenteerd met de resultaten van Schoonloo. Volgens protocol hebben de rassen daar inmiddels 2 jaar in onderzoek gelegen en mogen ze wereldkundig gemaakt worden. Naar verluid kijken telers in de zandgebieden reikhalzend uit naar deze onafhankelijke UIREKA-rassenlijst.

Bron: Uireka

Publicatiedatum: